Ukrajina se s pomocí USA připravuje na potenciální chemickou válku, hlásí Politico

02.04.2022 9:10

BBC popsala další den ruské invaze na Ukrajinu. Naznačila, s jakými ztrátami se musela vyrovnat ruská elitní jednotka – 331. gardový výsadkový pluk. Spojené státy poslaly Ukrajině další vojenský materiál. Američtí experti prý také připravují Ukrajinu na možný ruský útok chemickými zbraněmi.

Ukrajina se s pomocí USA připravuje na potenciální chemickou válku, hlásí Politico
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruský tank T-72B3

Ruští okupanti pokračují ve stahování svých sil ze severu Ukrajiny. Ukrajinské síly znovu získaly kontrolu nad městem Buča. Fotografie a záběry ze znovu získaných měst, jako jsou Irpin nebo Buča, dokládají, že ačkoli ruská strana tvrdí, že vždy útočila jen na vojenské cíle, není to pravda. Zničena je velká část Irpinu i města Buča.

Ruská strana teď tvrdí, že vlastně nikdy nechtěla dobýt celou Ukrajinu a vždy jí šlo jen o obsazení východu země – Doněcké a Luhanské oblasti. Podle BBC jde však jen o účelovou ruskou konstrukci, která má zakrýt zjevný neúspěch ve snaze obsadit Kyjev a sesadit prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho vládou.

O tom, že Rusové chtěli získat kontrolu nad celou Ukrajinou, svědčí podle britského veřejnoprávního média skutečnost, že do útoku na ukrajinské hlavní město byly nasazeny i ruské elitní jednotky. A některé z nich utrpěly těžké ztráty.  Z otevřených zdrojů prý BBC zjistila, že zemřelo nejméně 40 členů elitního 331. gardového výsadkového pluku. Muži byli součástí kolony, která postupovala na Ukrajinu z Běloruska.

USA poslaly Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 300 milionů dolarů. Zatím poslední dodávka prý obsahuje laserem naváděné raketové systémy, taktické drony, Humvee, brýle pro noční vidění, kulomety a zdravotnické potřeby. A brzy prý přijdou další dodávky.

Vedle toho podle serveru Politico, jehož informace převzala i BBC, američtí experti připravují Ukrajinu na možný ruský úder chemickými zbraněmi. Mluvčí Národní bezpečnostní rady prezidenta Joea Bidena potvrdil Politico, že došlo k rozmístění „záchranného vybavení a zásob“. Předpokládá se, že toto vybavení zahrnuje plynové masky, ochranné obleky a další materiál. Schopnost USA čelit potenciálně hrozícímu chemickému útoku jinde tyto dodávky prý nijak neomezí.

Západ a Moskva si v posledních dnech vyměnily několik obvinění, že se jedna či druhá strana chystá na Ukrajině použít biologické či chemické zbraně. Američané se obávají, že Rusové by mohli sáhnout k použití těchto zbraní, ale mohli by tak učinit pod falešnou vlajkou a obvinit z jejich použití někoho jiného. Např. Ukrajinu.

Spojené státy také znovu rozšířily seznam subjektů, na které se vztahují protiruské sankce. Jde o ruské a běloruské firmy podnikající v oblasti letectví či námořní přepravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…