Ukrajinci: My nejdeme pomalu! USA: Dáme další zbraně za 200 milionů dolarů

15.08.2023 7:54

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak odmítl, že by ukrajinská protiofenziva postupovala příliš pomalu. Popsal, jaký si Ukrajinci vytkli cíl. Podle Institutu pro studium války Ukrajinci dále bojují o vesnici Urožajne a místní ruský velitel si stěžuje, že potřebuje více mužů, má-li se Ukrajincům ubránit. Vedle snahy ubránit se ukrajinské protiofenzivě, ale zároveň dál pálí rakety nad Ukrajinu.

Ukrajinci: My nejdeme pomalu! USA: Dáme další zbraně za 200 milionů dolarů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nádraží ve Lvově

Válka na Ukrajině pokračuje. Ukrajinci dál bojují o obec Urožajne ležící na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti.

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22581 lidí

„Alexandr Chodakovskij, velitel praporu ‚Vostok‘ bránícího se u Urožajne, si stěžoval, že ruské síly do oblasti nenasazují další zálohy a dělostřelecké prapory. Chodakovskij tvrdil, že prapor ‚Vostok‘ bojuje o Urožajne všemi dostupnými silami, ale že síly působící v oblasti jsou vyčerpané a utrpěly ztráty,“ napsal washingtonský Institut pro studium války s tím, že Rusům v oblasti schází operační rezervy.

Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové Ukrajinci postoupili ve směru na Bachmut. Od zahájení ofenzivních operací prý v této oblasti osvobodili od okupantů 40 km čtverečních.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podle americké zpravodajské stanice CNN odmítl, že by Ukrajinci při své protiofenzivě nepostupovali dostatečně rychle. Zdůraznil, že Ukrajinci svými útoky nadále oslabují schopnosti Rusů vést válku. „Rakety dlouhého doletu pro Ukrajinu nyní znamenají prudké snížení bojových schopností Ruska,“ uvedl v pondělí poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na serveru X, dříve známém jako twitter. „Jedná se o zničení týlové logistiky – skladů, dopravy, pohonných hmot. Jedná se o urychlení ukrajinských útočných operací. Jde o záchranu životů ukrajinských vojáků, minimalizaci ztrát... A především jde o deeskalaci.“

Krymské okupační úřady se pokoušejí uvalit nové federální tresty na osoby, které zveřejňují obsah odhalující umístění a operace ruských vojenských prostředků na okupovaném Krymu, pravděpodobně v reakci na probíhající ukrajinské akce. Ale i Rusové pokračují v tom, co provádějí celé měsíce. Ostřelovali Ukrajinu raketami Kalibr a drony Šahíd. Dronů prý Ukrajinci sestřelili 15, raket 8. Taktéž Rusové tvrdí, že nad Bělgrodskou oblastí sestřelila protivzdušná obrana ukrajinské drony.

Podle serveru katarské televize Al-Džazíra čelila Ukrajina velkému ruskému raketovému útoku. Byla zasažena severozápadní oblast Volyně i Lvov. Nejméně jeden dům skončil v plamenech a musel být evakuován.

„Při ruském leteckém útoku na město Luck v oblasti Volyně byl zasažen také obchodní podnik, kde byli zraněni nejméně dva lidé, uvedly místní úřady na telegramu. Volyňská oblast severně od Lvova sousedí také s Polskem,“ připomněl server.

V téže době přišla zpráva z USA. Američané oznámili, že Ukrajině poskytnou další balíček vojenské podpory ve výši 200 milionů dolarů. Balíček má obsahovat rakety HIMMARS, střely do systému Patriot, protitankové střely a další vybavení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Oni nepostupují pomalu!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 15.08.2023 12:11:51
Oni nepostupují skoro vůbec. Zatím získali zpět po více jak dvou měsících ofenzívy asi tak 0,3% území obsazených Ruskem. A to Rusáci dobyli zase jiná území a možná i více než Ukrajinci. Stálo je to už skoro 50 000 životů. Rus jim dále ničí infrastrukturu. Mobilizovat už pomalu nemají koho. Jak toto někdo může považovat za sebemenší úspěch?? Proč pokračují?? Asi jen proto, že se bojí konce. Protože potom je budou sami Ukrajinci soudit!!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…