Ukrajinci. Nebo Rusové. Nord Stream 1 i 2 někdo navrtal

27.09.2022 10:47 | Zprávy

Po poklesu tlaku v nikdy nezprovozněném plynovodu Nord Stream 2 se objevily blízko sebe dvě trhliny také na plynovodu Nord Stream 1, jehož prostřednictvím dodávky plynu proudily do Německa až do konce srpna, kdy je Rusko zcela ukončilo pod požadavkem zrušení sankcí. Zatímco společnost spravující plynovod zatím příčiny nekomentovala, začínají se po nalezení míst poškození plynovodů nedaleko od sebe objevovat názory, že tohle „nebyla náhoda“. Také německé úřady podle médií pracují s verzí, jež má za to, že šlo o „cílený útok“. Ukazují na 2 státy.

Ukrajinci. Nebo Rusové. Nord Stream 1 i 2 někdo navrtal
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Technický plyn z nezprovozněného plynovodu Nord Stream 2 začal do Baltského moře unikat v noci z neděle na pondělí a provozovatel plynovodu uvedl, že tlak v potrubí klesl přes noc ze 105 na 7 barů.

„V noci na dnešek zaznamenal dispečer plynovodu Nord Stream 2 rychlý pokles tlaku plynu na lince A plynovodu,“ uvedl dle agentury Reuters provozovatel plynovodu Nord Stream 2 a ruský vývozce plynu Gazprom odkazoval s otázkami kolem incidentu právě na něj.

Pokles tlaku na obou linkách plynovodu Nord Stream 1, který od poloviny června pracoval se sníženou kapacitou do srpnového úplného zastavení dodávek, pak provozovatel oznámil v pondělí večer se sdělením, že se „příčiny vyšetřují“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…