Ukrajinci: Rusové vrhli na Bachmut to nejsilnější. To jsme zatím neviděli

05.01.2023 9:53

Ukrajinci se v Bachmutu i na dalších místech fronty nadále brání. Podle ukrajinských úřadů je 60 procent tohoto města zcela zničeno. BBC popsala, jak toto „město na konci světa“ vypadá dnes. Mezitím se v Rusku řeší, kdo nese vinu za útok v okupované ukrajinské Makijivce, kde podle ukrajinské strany zemřely stovky okupantů. Ruská strana přiznal 89 mrtvých branců. Vlivná tvář ruské mediální scény Margarita Simonyanová kvůli útoku v Makijivce pozvedla hlas.

Ukrajinci: Rusové vrhli na Bachmut to nejsilnější. To jsme zatím neviděli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Ruská agrese na Ukrajině trvá již 316 dní. Již řadu týdnů se bojuje o dříve průmyslové město Bachmut. Ukrajinská armáda tvrdí, že 60 procent města je prakticky zničeno. Pavlo Kyrylenko, šéf vojenské správy Doněcké oblasti, uvedl, že ve středu zemřeli ve městě v důsledku ostřelování dva civilisté.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

„Ať se nepřítel pokouší proniknout do města jakkoli, nedaří se mu postoupit. Ať už postoupili jakkoli, byli zatlačeni zpět na své předchozí pozice, za hranice města,“ řekl Kyrylenko ukrajinské televizi. „Ve skutečnosti jsou nyní v rovinaté zdevastované oblasti, což také přispívá k jejich obrovským personálním ztrátám.“ Anglicky mluvící čtenáře na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Rusové prý ostřelují nejen Bachmut jak klasickým dělostřelectvem, tak salvami z tanků.

Ukrajinský prezident Zelenskyj mluvil konkrétně o Bachmutu i během svého vystoupení v Kongresu USA a upozornil, že každý centimetr země je nasáklý krví. Čtyřikrát se mu dostalo potlesku ve stoje.

BBC popsala Bachmut jako „město na konci světa“.

„Je to nejtvrdší operace, jakou jsem kdy viděl. Nepřítel vrhl na Bachmut svůj nejsilnější útok. Taková vojska jsme ještě neviděli," uvedl ukrajinský velitel, kterému jeho druzi říkají Skala. Reportéři BBC ho oslovovali stejně.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí

Řídí ukrajinskou operaci na obranu města Bachmut na východě Donbasu z podzemní komory u neznámé ulice. Je to jedno z hlavních velitelských center, které ukrajinská armáda ve městě zřídila, a jen málo novinářů zde bylo. BBC ho popsala jako vysokého statného muže s jiskrnýma očima, který sleduje na velké obrazovce uprostřed místnosti přímý přenos z dronu, který se vznáší za východním okrajem města.

Skala prozradil, že vedle vojáků standardní armády se ukrajinští vojáci musí potýkat také se soukromou armádou Wagnerovců. Ti podle velitele postupují bez ohledu na palbu, které čelí. K útoku jich vyrazí třeba 60 a po skončení akce jich zůstává na nohou jen 20. Překračují těla svých mrtvých. „Proti takové invazi je velmi těžké se udržet. Nebyli jsme na to připraveni a teď se to učíme,“ říká velitel Skala.

„Před několika týdny jsme ztratili pozice na východních přístupech k městu, protože nepřítel nás neustále napadal útoky. Přesunuli jsme se na vedlejší frontové linie, abychom zachránili naše vojáky," dodal.

„Snažíme se pracovat chytře a získat tyto pozice zpět. Někdy se musíte stáhnout, abyste mohli na nepřítele pořádně zaútočit."

Vůdce Wagnerů Jevgenij Prigožin prohlásil, že Ukrajinci proměnili každý dům v Bachmutu v pevnost a že nyní existuje „500 obranných linií“.

„Po celou dobu našeho rozhovoru s velitelem Skalou jsou z nadzemních prostor slyšet tlumené výbuchy. Ve chvíli, kdy vyjdete ven, je zvuk natolik hlasitý, že se vám rozbuší srdce - děsivý hvizd letících střel následovaný ohlušujícím rachotem při dopadu. A zvuk nikdy neustává, protože bomby padají dál. Jeden z obyvatel to popsal jako ‚konec světa‘ a jsou chvíle, kdy to tak vypadá. Bomby se prodírají středem obytných bloků, odnášejí fasády budov a vytvářejí krátery na okrajích ulic. V Bachmutu bylo těžké najít okno, které by bylo neporušené. Země je posetá rozbitým sklem a troskami,“ uvedla BBC.

V Ruské federaci se mezitím řeší útok v okupované Makijivce. Podle ukrajinské strany o silvestrovské noci zemřely po úderu raketami HIMARS na kasárna stovky ruských branců. Ruské ministerstvo obrany přiznalo 89 mrtvých.

Šéfka ruské televize RT Margarita Simonyanová dala najevo, že by měl být za selhání v Makijivce někdo potrestán. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že spoluvinu na incidentu nesou i sami branci, protože v rozporu s armádním nařízením používali na Silvestra své mobilní telefony, čímž na sebe nepřítele upozornili. Z ministerstva také zaznělo, že budou dohledáni a potrestáni případní viníci.

„Je to, zdá se, poprvé, co se tak veřejně stalo během celé speciální vojenské operace. Doufám, že budou oznámena i jména těchto osob a rozsah trestu," uvedla Semjonová na Telegramu. „Je nejvyšší čas pochopit, že beztrestnost nevede ke společenskému smíru. Beztrestnost vede k dalším zločinům. A v důsledku toho k nesouhlasu veřejnosti," dodala.

Semjonová je jednou z ruských osobností, které před pár dny vyznamenal ruský prezident Vladimir Putin. Semjonová na oplátku Putinovi poděkovala, že se „postavil kanibalům“.

Zatímco Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že spoluvinu na útoku nesou i ruští branci, regionální správa na východě Ukrajiny dosazená Ruskem naopak mluví o těchto brancích jako o hrdinech. Na slova ruské okupační zprávy na východě Ukrajiny upozornil server Kyiv Post.

Denis Pušilin, Moskvou dosazený šéf Doněcka, v příspěvku na Telegramu vyzdvihl jejich „hrdinství" a dodal: „Většina z nich se poté, co se sotva dostala z budovy zasažené americkými Himary a nabyla vědomí, vrátila zpět, aby vytáhla své kamarády."

Kyiv Post upozornil, že v dalším příspěvku na Telegramu zveřejněném ve středu pozdě večer uvedl Pušilin, že zraněné navštívil spolu s Viktorem Goremykinem, náměstkem ruského ministra obrany, a Dmitrijem Azarovem, gubernátorem Samarské oblasti, odkud některé z obětí pocházely.

„Téměř všichni zranění byli převezeni k lékařskému ošetření do jiných regionů Ruska," uvedl Pušilin.

Vojáci, kteří byli po útoku sami zranění, s otřesem mozku prý pomáhali svým ještě více zraněným druhům. Proto si podle ruské okupační správy zaslouží označení „hrdinové“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinu čeká velký obchvat na Lutsk, Lvov a trasy zásobování z EU. To bude její konec., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUnkr , 05.01.2023 10:26:32

|  7 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…