Ukrajinci u nás se strachem čekají na povolávací rozkaz: Ráno vstanou a...

07.02.2017 16:20

Rozhovor s rusistou Jakubem Múčkou, hlavním koordinátorem webové Encyklopedie migrace, přináší server Lidovky.cz. Múčka mimo jiné promluvil o tom, kolik Ukrajinců k nám přijíždí a proč. Vysvětlil také, proč Encyklopedie migrace vznikla.

Ukrajinci u nás se strachem čekají na povolávací rozkaz: Ráno vstanou a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní shromáždění namířené proti údajné perzekuci ukrajinských komunistů, tzv. "dekomunizaci" a protilidovému teroru na Ukrajině

Múčka uvedl, že pokud někdo přichází do Česka z politických důvodů a žádá o tzv. doplňkovou ochranu, jsou to většinou lidé z Donbasu. „Syřané k nám v podstatě vůbec nepřicházejí, Afghánci také ne. Ani z Krymu tu moc lidí není. Pokud se odtamtud přesouvají, pak do centrální Ukrajiny. Odešlo jich asi 30 tisíc. Z Donbasu oproti tomu uteklo celkem asi 1,7 milionu lidí. Kvůli vízovým omezováním migrace z toho počtu ale do Česka chodí ročně jen řádově tisícovky lidí,“ uvedl.

  • Celý text je ZDE

I kdyby někteří z těchto lidí měli hodně pohnutý osud, na kameru se o tom nechtějí bavit. „Drtivá většina těch z Donbasu ale minimálně ztratila domov a majetky. Spousta z nich má třeba kamaráda na frontě nebo se sami báli a bojí mobilizace. Jsou tu tací, kteří každé ráno vstávají s tím, že se dívají na web ambasády, jestli už musí narukovat. Nebo se strachem čekají na dopis s povolávacím rozkazem ve schránce. Kdyby se nedostavili, skončili by v kriminále,“ vysvětlil Múčka.

Na Ukrajině je podle něj velmi složitá sociální a ekonomická situace. „Mají nárok na podporu asi 400 hřiven měsíčně, což je v přepočtu zhruba stejně v korunách. A přitom v porovnání s Českem není na Ukrajině významně levněji. Nikdo tam není v lehké situaci. Třeba důchodci a učitelé dostávají v průměru 2000 hřiven měsíčně. Všichni řeší, jak přežít,“ uvedl.

Vysvětlil také, o co v Encyklopedii migrace vlastně jde: „Do Evropy – a my to tvoříme pro českého či evropského čtenáře – přicházejí nějací lidé z různých zemí světa a my je natáčíme a zjišťujeme jejich příběhy. Následně se snažíme odborně zpracovat příběh jejich země, který si i oni s sebou nesou,“ uvedl Múčka.

A kdo Encyklopedii migrace vlastně připravuje? „Základem jsou studenti sdružení kolem Studentského hnutí za solidaritu. Koordinátorů je nás 15, studenti či čerství absolventi. Spousta z nich, včetně mě, jsou lidé, kteří byli na Balkáně, získali silnou zkušenost a chtěli na to reagovat konstruktivně. Jsme zapsáni jako nezisková organizace a jako pozorovací člen vstupujeme do Konsorcia neziskových organizací,“ prohlásil Múčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…