Ukrajinci vyhodili do vzduchu Nord Stream? „Nejblbější teorie.“ Ale přišlo varování. Jaderné

08.03.2023 20:50

Nové informace z USA, jež naznačují, že za sabotáží plynovodu Nord Stream 2 může stát „proukrajinská skupina“, vyvolávají obavy. Objevují se varování, že podobný útok, který by zamezil například dodávkám ruského jaderného paliva, by se mohl odehrát i na českém území. Zaznívají názory, že za poškozením plynovodu stojí USA, které se novou informací snaží odvést pozornost.

Ukrajinci vyhodili do vzduchu Nord Stream? „Nejblbější teorie.“ Ale přišlo varování. Jaderné
Foto: Telegram
Popisek: Místo poruchy jednoho s plynovodů Nord Stream

Za loňským výbuchem plynovodu Nord Stream 2 by mohla stát proukrajinská skupina napojená na kyjevskou vládu nebo ukrajinské bezpečnostní složky. Tuto informaci zveřejnil v úterý americký list New York Times s odkazem na nové zpravodajské informace, které mají k dispozici američtí představitelé. Představitelé uvedli, že však neexistují žádné důkazy o tom, kdo přesně za explozemi stojí, kdo operaci řídil nebo kdo ji měl platit.

Britský deník The Times dnes uvedl, že jméno organizátora zářijové sabotáže plynovodu Nord Stream 2 prý v západní zpravodajské komunitě koluje už delší dobu. Údajně jde o vlivnou soukromou osobu z Ukrajiny, která si může dovolit zafinancovat sofistikovanou diverzní operaci zahrnující jachtu, elitní potápěče, falešné pasy a speciální výbušniny používané v ropném průmyslu. A která nemá vazby na Zelenského administrativu. Západní rozvědky strůjce útoku na Nord Stream znaly, kvůli Ukrajině mlčely

Ukrajina a její spojenci výstavbu plynovodu dlouhodobě označovali jako hrozbu pro národní bezpečnost, jelikož Nord Stream 2 měl Rusku usnadnit prodej plynu do Evropy.

Stopy vedoucí na Ukrajinu silně znepokojují předsedu spolku Konec uhlí – Nová energie Vladimíra Budinského. Na twitteru varoval před podobnou ukrajinskou aktivitou na našem území, i zde by totiž motiv byl. „Ve stejné logice je třeba všemi prostředky zabránit útoku nějakého teroristického komanda ‚z Ukrajiny‘ na naše letiště, protože na nich pravidelně přistávají na výjimku ze zákazu letů přilétající a přistávající ruské letouny Il-76 s ruským jaderným palivem pro naše elektrárny,“ uvádí spolek ve svém tweetu.

Šéf České stomatologické komory Roman Šmucler glosoval, jak se s touto informaci asi popasuje německá strana. „Odstřelit Německu Nordstream a říci si o spoustu peněz, tanky – to chce kuráž. Ale asi to Německo polkne. USA to zařídí. Friedrich II. der Grosse by svou zemi nepoznal,“ komentoval sabotáž rusko-německého plynovodu Nord Stream 2.

Zaznívají však zcela jiné teorie – že USA se těmito zprávami snaží odvést pozornost od skutečného pachatele.

„Nord Stream zničila nezávislá proukrajinská skupina – imo zatím nejblbější teorie, která se v této kauze objevila. Podle povahy zdrojů i informací mi přijde, že po oznámení posledních zjištění německých vyšetřovatelů začaly mít Spojené státy pocit, že to celé může prasknout a začínají vypouštět teorie, které je zbaví odpovědnosti. Vím, že mě máte v této kauze za konspirátora, můžu se plést, ale myslím, že se to brzy může rozluštit a snad se dozvíme, jak to bylo. A neříkám, že to bylo jak říká Hersh, ten tam má plno děr,“ vyjádřil svůj názor Vojtěch Boháč, reportér a šéfredaktor serveru Voxpot Vojtěch Boháč.

Odkázal na informace BBC, která uvádí, že Ukrajina popřela, že by se jakkoli podílela na zářijovém útoku na plynovod Nord Stream, který byl vybudován za účelem přepravy ruského zemního plynu do Německa. Popření následovalo po zmíněné zprávě deníku New York Times, jenž cituje anonymní představitele amerických zpravodajských služeb, kteří naznačují, že vinu nese proukrajinská skupina.

Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta, tvrdí, že „Ukrajina do toho absolutně nebyla zapojena“.

Moskva zpochybnila, zda mohou USA vyslovovat domněnky bez vyšetřování. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil zprávu za „koordinovanou falešnou mediální kampaň“ a státní tiskové agentuře Ria-Novosti řekl, že „ti, kdo na plynovod zaútočili, zjevně chtějí odvést pozornost“.

Rusko z výbuchů obvinilo Západ a vyzvalo Radu bezpečnosti OSN, aby je nezávisle vyšetřila.

Němečtí vyšetřovatelé ve středu sdělili, že v lednu prohledali loď, která byla podezřelá z přepravy výbušnin použitých k sabotáži dvou plynovodů. V této fázi podle nich neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že se na tom podílel „cizí stát“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA - země Terminátora, Ramba, Spyder-mana a dalších hrdinů ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejoshua , 08.03.2023 21:18:38
po tom co dostali nakládačku od pastevců v Afghánistánu to na velké hrdiny vůbec nevypadá a současné zatloukání teroristického útoku to jen potvrzuje. Spoluprací s USA se ČR dostává na stranu poražených !!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…