Ukrajinec: Bachmut? Jedinečná šance zabít spoustu Rusů

08.03.2023 9:31

Velké boje na Ukrajině teď probíhají nejen v Bachmutu, ale také u obce Kremina v Luhanské oblasti. Podle amerického Institutu pro studium války Rusové dosáhli v oblasti menších úspěchů a obsadili některé ukrajinské zákopy, ale na několika místech Ukrajinci ruský útok odrazili a jejich dělostřelectvo rozstřílelo ruské tanky. O situaci v Bachmutu a jeho okolí diskutoval s partnery v NATO nejvyšší ukrajinský armádní velitel generál Valerij Zalužnyj.

Ukrajinec: Bachmut? Jedinečná šance zabít spoustu Rusů
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že po dobytí Bachmutu by se Rusům otevřela cesta k útoku na Kramatorsk a Slovjansk. Americký Institut pro studium války však tvrdí, že Rusové se bojem o Bachmut natolik vyčerpali, že dobytí Bachmutu bude vlastně vyvrcholením jejich současných operací a nebudou mít sílu k dalšímu postupu. „ISW však nadále hodnotí, že ruské síly postrádají schopnost využít taktické dobytí Bachmutu,“ uvedl institut.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

Podle informací britské BBC v Bachmutu zemřelo nebo bylo zraněno 20 až 30 tisíc ruských vojáků. Západní představitelé přitom upozorňují, že Bachmut sám o sobě není strategicky příliš důležitý a i pokud ho Rusové získají, což stále není jisté, náklady na získání trosek, které zbyly z tohoto města, jsou již teď mnohem vyšší, než jakýkoli strategický přínos, který to může Rusku teoreticky přinést.

Jeden z ukrajinských úředníků podle BBC prohlásil, že boj o Bachmut byl „jedinečnou příležitostí zabít spoustu Rusů“.

V těchto bojích utrpěli velké ztráty i Ukrajinci. Ani ukrajinská strana, ani západní představitelé však nechtějí říct, jak vysoké ukrajinské ztráty byly.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v prohlášení na schůzi obrany, zveřejněné na Telegramu, uvedl, že Ukrajina jen v únoru ztratila 11 000 vojáků. „Lhostejnost kyjevského režimu vůči vlastním lidem je udivující,“ prohlásil.

Dobytí Bachmutu, který v ruském prostoru nese jméno Arťomovsk, podle Šojgua otevře cestu k dalším útočným operacím.

„Město je důležitým obranným uzlem pro ukrajinské síly na Donbasu," řekl Šojgu. „Převzetí kontroly nad tím umožní ... další útočné akce proti obranným liniím ukrajinské armády."

Ruské síly tvrdí, že se Ukrajinci u Chersonu pokusili překročit řeku Dnipro, rusky Dněpr, ale Rusové prý tyto ukrajinské snahy odrazili. Vedle toho prý Rusové opevňují své pozice v Záporoží.

„V noci došlo k dělostřeleckému úderu na parkoviště techniky jedné z jednotek Ozbrojených sil Ukrajiny, nacházející se v oblasti Olgovky, v důsledku čehož ztráty nepřítele dosáhly výše deseti jednotek automobilové techniky, včetně tureckých obrněných vozidel Kirpi,“ uvedla ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj z ruské armády.

Ruský prezident Vladimir Putin se podle americké zpravodajské stanice CNN v úterý setkal s Jevgenijem Balitským, Ruskem dosazeným úřadujícím guvernérem regionu Záporoží, který byl loni Putinem prohlášen za anektovaný, kde diskutovali o bezpečnostních otázkách a dobrovolnickém praporu, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Byly diskutovány různé otázky související s rozvojem regionu Záporoží, fungováním ekonomiky podnikatelských subjektů a dalšími aspekty socioekonomické situace,“ řekl Peskov ruské státní tiskové agentuře Tass. Peskov také řekl, že „Balitskij vznesl prezidentovi otázku statutu Sudoplatovského dobrovolnického praporu“. V pondělním rozhovoru pro televizní kanál Krym 24 Balitskij řekl, že „nevyřešený problém“ postavení dobrovolnických praporů jim ztěžuje přijímání zbraní.

Dostupné záběry také ukazují, že Rusové dosáhli menších úspěchů u obce Kremina, kde obsadili některé ukrajinské zákopy.

Ukrajinský generální štáb oznámil, že v okolí Kreminy odrazil několik útoků. K útokům docházelo na frontě v úseku 54 km severně od Kreminy, až po 25 km jižně od této obce. 6 km od Kreminy ukrajinské dělostřelectvo zničilo 5 ruských tanků.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

O situaci v Bachmutu a jeho okolí diskutoval s partnery v NATO nejvyšší ukrajinský armádní velitel generál Valerij Zalužnyj.  

Podle americké zpravodajské stanice CNN byli setkání přítomni vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě a velitel evropského velitelství USA generál Christopher G. Cavoli, náčelník štábu obrany Spojeného království admirál sir Anthony Radakin, náčelník generálního štábu polských ozbrojených sil generál Rajmund Andrzejczak a velitel US of Security Assistance Group – Ukrajina gen.-Lt. Antonio Aguto.

„Nejdříve jsem je informoval o situaci na bojišti. Nejpodrobněji jsem se zaměřil na východní směr. Zejména situace v Bachmutu,“ řekl ukrajinský vrchní velitel. „Neméně podrobně jsme diskutovali o dodávkách vojenské pomoci, včetně zbraní a střeliva. Otázky posílení protivzdušné obrany a poskytování zbraní dlouhého doletu zůstávají zásadní,“ pokračoval nejvyšší vojenský velitel ve sdělení na Telegramu.

Americký list New York Times v souvislosti s válkou na Ukrajině uvedl, že plynovod Nord Strem mohly vyhodit do povětří „proukrajinské“ síly. Ukrajinská strana to důrazně odmítá. Pochybnosti o této informaci vyjádřil i mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Sdělení listu New York Times je podle něj součástí dezinformační kampaně, která má odvádět pozornost od toto, aby byl výbuch u Nord Streamu skutečně důkladně vyšetřen.

„Je zřejmé, že autoři útoku chtějí odvést pozornost. Jde o zjevnou dezinformační kampaň koordinovanou médii,“ řekl Peskov státní agentuře RIA Novosti.

Anglicky mluvící čtenáře informovala o vyjádření Peskova americká zpravodajská stanice CNN. Také upozornila, že její zdroj ze zpravodajské komunity naznačil, že názor, že za výbuchem Nord Streamu stojí proukrajinské síly, je všeobecně převládajícím názorem.

Podle BBC navíc může v květnu přijít čas na ukrajinskou protiofenzivu. Ukrajinci dostávají novou západní techniku, se kterou se i v západních zemích učí pracovat.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při návštěvě Kanady jasně řekla, že EU nikdy nebude akceptovat ruské agresivní chování. „Nikdy neakceptujeme, že vojenská mocnost s fantaziemi o impériu valí své tanky přes mezinárodní hranici," řekla v projevu více než rok po ruské invazi na Ukrajinu.

O návštěvě Leyenové v Kanadě informovala agentura AFP. Informaci převzal také ukrajinský server Kyiv Post.

Von der Leyenová také naléhala na „neochvějnou vojenskou a ekonomickou podporu“ pro Ukrajinu a zároveň obnovila výzvy, aby Rusko „zaplatilo za svůj zločin agrese" poté, co v listopadu navrhla zřídit specializovaný soud, který by takové zločiny stíhal.

V souvislosti s tím, že si 8. březen připomínáme jako Mezinárodní den žen, ocenila odvahu ukrajinských žen, které také vstupují do armády a odrážejí ruského nepřítele.

„Toto není jen válka na Ukrajině. Je to také válka za lidská práva a je to válka za práva žen," řekla za potlesku s odkazem na obvinění OSN, že „Rusko používá znásilňování a sexuální násilí jako součást své vojenské strategie na Ukrajině."

Podle serveru Kyiv Post se ve středu přímo v Kyjevě setká s ukrajinským prezidentem Zelenským generální tajemník OSN Antonio Guterrés.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinci a potažmo i PL, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 08.03.2023 11:15:33
se o "zabíjení Rusů" vyjadřují jako o zabíjení zvěře. To se slučuje s etikou PL? Pokud vím, tak Rusové se vyhýbají lidským ztrátám životů na Ukrajině. Kdyby postupvali stylem US Army, tak dnes by bylo 5 milionů Ukrajinců po smrti a válka by dávno skončila.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…