Ukrajinka z Pražského Majdanu nesmlouvavě promluvila

26.11.2015 10:02

Na východní Ukrajině žádní separatisté nejsou, jen regulérní ruská armáda. Migrační krizi způsobil Vladimir Putin. Tyto a další pozoruhodné názory prezentovala v obsáhlém rozhovoru pro server Svobodné fórum Ukrajinka Halina Vasiljenkovová, která již několik let žije v Česku a aktivně působí v neziskové organizaci Pražský Majdan, jež má podle jejích slov 27 členů.

Ukrajinka z Pražského Majdanu nesmlouvavě promluvila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Vysvětlila, že členové Pražského Majdanu například šijí kožené rukavice nebo maskovací sítě pro ukrajinské vojáky, především ale informují o dění na Ukrajině. Na pražském Staroměstském náměstí má Pražský Majdan každou neděli od jedné do sedmi hodin informační stánek. „Je nás jen 27, ale děláme, co můžeme, protože ruská propaganda je tady v Česku dost silná,“ posteskla si aktivistka. „Spousta lidí nám tam na náměstí i nadává, ale jednou přišel Rus, přímo z Moskvy, který děkoval. Říkal: Tady stojíte i za nás, nejenom za Ukrajinu, protože ta diktatura u nás už je,“ uvedla.

Celý text je ZDE

Na otázku, jak to momentálně vypadá se separatisty na východě Ukrajiny, uvedla, že podle jejích informací tam už prakticky žádní nejsou. „Zbyla jen regulérní ruská armáda. Separatisté totiž nejsou nekoneční, oni nepřibývají,“ uvedla s tím, že když v Praze navštěvovala v motolské nemocnici lidi, kteří si sem přijeli léčit zranění z Doněcka, a ptala se, jestli tam je regulérní ruská armáda, jestli viděli ruské vojáky, prý odpovídali: Existuje snad člověk, který ještě věří tomu, že tam není ruská armáda?

Posteskla si také, že všichni mluví jen o migrační krizi a teroristech, a nikdo se nedívá Putinovi pod ruce na Ukrajině. Na přímou otázku, zda podle jejího názoru za migrační krizí a terorismem stojí Putin, odpověděla poněkud tajemně: „Nehledejte viníky, ty stejně nenajdete, ale hledejte toho, pro koho je to výhodné. Myslím, že jsem tím řekla všechno.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …