Ukrajinská armáda prý vyklidila doněcké letiště, Kyjev to popřel

22.01.2015 10:02

Ukrajinská armáda po 242 dnech úporných bojů v noci na dnešek vyklidila doněcké letiště. Oznámili to na Facebooku příslušníci ukrajinského dobrovolnického praporu Azov. Kyjev informaci nepotvrdil, armáda nicméně přiznala ztrátu klíčového nového terminálu. Podle serveru Cenzor vojáci před ústupem zničili zbytky letištních objektů.

Ukrajinská armáda prý vyklidila doněcké letiště, Kyjev to popřel
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

"Ukrajinští vojáci byli nuceni vyklidit to, co ještě před rokem bylo krásným moderním letištěm," citovala bojovníky praporu Azov agentura Unian. Podle zpravodajského serveru Cenzor vojáci před ústupem zničili veškeré objekty, které by mohly sloužit jako opora v příštích obranných bojích. "Starý i nový terminál i řídící věž jsou zcela zničeny. Je třeba vzdát hold všem, kdo bránili letiště tak dlouho a v tak krajně nevýhodných podmínkách," uvedl ukrajinský server.

Ruský bulvární server LifeNews dnes zveřejnil videozáznam, na němž povstalečtí ženisté odstraňují z letištního areálu miny. Podle moskevského rozhlasu vedení doněcké "lidové republiky" chce vytvořit ve zničeném prostoru letiště demilitarizovanou zónu.

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Leonid Maťuchyn odmítl informaci o vyklizení letiště potvrdit. "V této chvíli nemohu potvrdit, že by naši vojáci letiště zcela opustili," řekl mluvčí a tvrdil, že "část objektů" je stále pod kontrolou armády. Podle jeho informací boje v areálu letiště pokračují, za posledních 24 hodin tam zahynulo šest vojáků. Klíčový nový terminál, hlavní centrum bojů, nicméně armáda opustila, přiznal Maťuchyn.

Podle Kyjeva letiště leží na ukrajinské straně bojové linie vymezené minskými dohodami

Doněcké mezinárodní letiště Sergeje Prokofjeva se během posledních měsíců stalo pro obě bojující strany symbolem zápasu o ovládnutí Donbasu, přestože okamžitý strategický význam nemá. V dlouhodobější perspektivě ale podle ukrajinských médií může sloužit jako důležitá dopravní tepna mezi povstaleckým územím a Ruskem. Podle Kyjeva letiště leží na ukrajinské straně bojové linie vymezené minskými dohodami o příměří ze začátku září. Separatisté tvrdí opak.

Boje dnes zesílily na jižním úseku fronty u azovského přístavu Mariupol, oznámilo velení protipovstalecké operace. Ukrajinská armáda tam prý čelí silné ofenzívě povstalců, kteří se snaží proniknout severozápadním směrem. Loni v létě se povstalecké jednotky při ofenzívě zastavily těsně před východní částí města.

Probíhají tvrdé boje

Podle ukrajinského armádního analytika Dmytra Tymčuka probíhají tvrdé boje v obcích Pavlopil a Sartana na severovýchodních přístupových cestách k Mariupolu. O proražení ukrajinské bojové linie se snaží povstalecké dělostřelectvo a tanky. Do boje se údajně zapojují i ruské jednotky, což Moskva opakovaně popírá.

Od dnešního rána se rovněž tvrdě bojuje o obranný post ukrajinské armády číslo 31 u města Doněckyj v Luhanské oblasti, který ve středu obsadili vzbouřenci. Separatisté podle Kyjeva od rána ostřelují také okolí měst Debalceve a Avdijivka v Doněcké oblasti.

Ukrajinské zdroje dnes potvrdily zranění Dmytra Jaroše, vůdce ukrajinského ultranacionalistického Pravého sektoru, který bojoval v okolí Doněcku jako dobrovolník. Podle serveru Cenzor utrpěl zranění ruky a hlavy od střepiny granátu. Jaroš, který je poslancem ukrajinského parlamentu, se spolu se svými bojovníky významně podílel zejména na obraně doněckého letiště, tvrdí ukrajinská média.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…