Ukrajinská armáda se stáhla z letiště v Luhansku. Prý tam byly ruské tanky

01.09.2014 12:51

Ukrajinští vojáci dostali rozkaz se stáhnout z luhanského letiště, o které sváděli boje s proruskými separatisty. Oznámil to v pondělí mluvčí ukrajinských sil Andrij Lysensko. Jen o několik hodin dříve přitom armáda tvrdila, že vojáci o letiště se vzbouřenci stále bojují. Podle informací z Kyjeva se ukrajinská armáda střetla s ruským tankovým praporem.

Ukrajinská armáda se stáhla z letiště v Luhansku. Prý tam byly ruské tanky
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Separatisté už v neděli tvrdili, že ovládli letiště u Luhansku, které od června kontrolovala armáda. Mluvčí ukrajinské armády Leonid Maťuchin na Facebooku uvedl, že ukrajinští výsadkáři v pondělí sváděli boje s „ruským tankovým praporem na obranu luhanského letiště". Mluvčí Lysenko později oznámil, že vojáci dostali rozkaz opustit letiště v Luhansku, který zůstává jednou z hlavních bašt proruských separatistů na východě Ukrajiny. Podle Lysenka přišla kyjevská vláda na východní Ukrajině o sedm vojáků během posledních 24 hodin.

Ukrajinští vojáci se střetli s ozbrojenými silami z Ruska 

Lysenko uvedl, že ukrajinští vojáci se z letiště i z nedaleké vesnice Georgijivka stáhli po ostřelování dělostřelectvem ruské armády. „Vzhledem k přesnosti střelby jde o profesionální ostřelovače ruských ozbrojených sil," tvrdí Lysenko.

Vzbouřenci o víkendu ohlásili, že se jim podařilo obklíčit také letiště v Doněcku, které dosud rovněž bylo pod kontrolou ukrajinské armády.

Ukrajinská pobřežní stráž přišla o plavidlo

Ukrajinská pobřežní stráž v pondělí informovala, že přišla o jedno ze svých plavidel - hlídkový člun se potopil poté, co ho v neděli nedaleko přístavu Mariupol zasáhl dělostřelecký granát. K odpovědnosti za útok se sice přihlásili proruští separatisté, ale pobřežní stráž připustila, že není jasné, kdo střílel. Pobřežní stráž v souvislosti s tímto případem potvrdila, že pokračuje pátrání po dvou pohřešovaných námořnících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…