Ukrajinské dětičky, s čím si to hrajete? Batalion Azov pořádá dětský tábor. Raději se nedívejte

13.08.2015 13:50

Dříve byli známí jako Patrioti Ukrajiny, ultrapravicová organizace, která pochodovala s loučemi na Majdanu. Dnes je mnozí považují za nadějné ukrajinské bojovníky za vlast. Azovský regiment sestává z neonacistů, patriotů, antisemitů a nově také z dětských bojovníků, jak ukazují fotky z jejich „vojenského tábora“.

Ukrajinské dětičky, s čím si to hrajete? Batalion Azov pořádá dětský tábor. Raději se nedívejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Batalionu Azov

Původně se jednalo o ozbrojenou skupinu dobrovolníků, která se 5. května 2014 zformovala do Azovského batalionu. V současnosti jsou jeho členové řádnými vojáky, kteří spadají pod ukrajinskou národní gardu. Mnozí jejich členové jsou neonacisté, vlastenci, do svých řad jsou však ochotni přijmout kohokoliv, kdo chce bojovat za Ukrajinu.

Nejčastěji bojují na frontě a jsou jim připisovány mnohé úspěchy v bojích proti separatistům. Daily Mail se ale vydal do jednoho z jejich dětských táborů a přinesl šokující záběry. Děti, některým z nich není pomalu ani sedm let, pobíhají se samopaly a učí se, jak střílet, mířit, přebíjet, zabíjet. Vše v prostředí vyzdobeném vlčími runami, které byly symbolem nacistických záškodníků z druhé světové války.

Kanadský ministr obrany se vyjádřil na adresu Azovského batalionu, že je to „jen pár shnilých jablek“, která neurčují budoucnost a vzezření Ukrajiny. Sdělil také, že jim Kanada nebude poskytovat žádnou podporu či trénink. Jeho prohlášení však není nijak ukotveno v kanadském zákoně, poněvadž by to mohlo rozhněvat „politicky aktivní ukrajinskou menšinu“ v Kanadě.

Mluvčí Azovského batalionu Alexandr Alferov řekl, že „jeho skupina věří, že Kanada projevila vůdcovskou a morální uvědomělost v souvislosti s ruskou anexí Krymu a válce ve východních regionech.“ Kanada se tak dostává do složité situace, kdy na jedné straně podporuje ukrajinské vojáky pomocí tréninku a výzbroje, odmítá však podporovat Azovský batalion. Ten však Kanadu chválí za podporu ukrajinským jednotkám.

Ukrajinské ministerstvo obrany plánuje prověřit všechny členy národní gardy, které bude posílat do tréninkového centra NATO u polských hranic. Kenney je přesvědčen, že tímto způsobem se zabrání tomu, aby pokročilý vojenský výcvik získali i extremisté.Podle Alferova je však jedno, jestli jeho jednotka dostane výcvik, nebo ne. „Ukrajině by pomohlo více zbraní,“ řekl.

Celá situace se komplikuje o to víc, že v současnosti probíhá téměř největší a nejtěžší ostřelování vládních pozic nedaleko Mariupolu za posledního půl roku. Přičemž obě strany se navzájem viní z připravy návratu do plného válečného konfliktu.

O tom se přesvědčil britský ministr obrany Michael Fallon v průběhu své návštěvy Ukrajiny. Podle něj konflikt stále běží a vyjádřil se také, že britská vláda bude Ukrajinu podporovat, „dokud bude třeba.“  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …