Ukrajinské zemědělce chtějí odvádět přímo z pole. A kdo zaseje, ptají se slavné noviny

03.03.2024 14:44

Jak zvládne Ukrajina svou situaci v oblasti zemědělství? Toť otázka. Tamní zemědělci totiž stojí před těžkou výzvou - zasáhla je nová vlna mobilizace, farmáři však zároveň nechtějí přijít o své pracovní síly. A to právě kvůli tomu, že zemědělství je pro Ukrajinu klíčové. Píše o tom agentura Bloomberg.

Ukrajinské zemědělce chtějí odvádět přímo z pole. A kdo zaseje, ptají se slavné noviny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obilí se zelená

Po dvou letech války s Ruskem Ukrajina potřebuje nové vojáky. Mobilizuje tak i rolníky z polí. Reálně tak hrozí, že nebude mít kdo zasít. Například farmář Pastušenko z Chersonské oblasti přišel o několik ze svých pracovníků. V minulosti se přitom již potýkal s problémy zraněných zaměstnanců či úhynem krav při ostřelování.

Ukrajina je často označována jako obilnice Evropy, i z toho důvodu zemědělské podniky dosud unikaly ukrajinskému mobilizačnímu úsilí. Sil i dobrovolníků však ubývá, a tak jsou na frontu povoláváni i zemědělci. Ti jsou pro ukrajinskou armádu potřební, umí například s traktory a velkou technikou. Farmáři se tak obávají, aby dokázali zasít na jaře kukuřice a olejniny. 

Posilování armády probíhá také poměrně rychlým tempem, hovořilo se až o 500 tisících mužů. Tento návrh však zamítl prezident Zelenskyj, parlament nyní posuzuje revidovanou verzi.

Ukrajinská vicepremiérka Julia Svyrydenková zároveň uvádí, že je nutné podpořit rovnováhu mezi armádou a podnikatelskou sférou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Američani by si měli rozmyslet, jestli mají Ukrajinci osévat jejich pole, nebo pro ně válčit., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 03.03.2024 15:30:22

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…