Ukrajinský ministr v ČT: Ta teroristická banda v Doněcku a Luhansku by bez ruského velení nemohla existovat

19.05.2015 23:05

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Pavlo Klimkin zavítal do ČR, aby přesvědčoval poslance, že co nejhlubší spolupráce EU s Ukrajinou je nezbytná. V úterních Událostech, komentářích České televize o tom přesvědčoval i české občany. Řekl také, že se Rusové pokoušeli zabít dva vojáky – příslušníky speciálních jednotek – když padli do ukrajinského zajetí. Pár slov padlo i o Miloši Zemanovi. Podle jeho názoru Ukrajina nakonec zvítězí. Poznáme to takto...

Ukrajinský ministr v ČT: Ta teroristická banda v Doněcku a Luhansku by bez ruského velení nemohla existovat
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

V úvodu rozhovoru hovořil o dvou zajatých vojácích, toho času držených v Kyjevě. „Oba jsou členy ruské jednotky pro zvláštní operace. V tuto chvíli jsou oba v bezpečí v Kyjevě. Poté, co byli zadrženi, nastalo prudké ostřelování, takže se domníváme, že šlo o pokus je zabít,“ prohlásil Klimkin. A pokud Rusko tvrdí, že své vojenské profesionály na Ukrajinu neposílá, Klimkin konstatoval, že byla přinesena řada důkazů o tom, že to není pravda. Rusko dodává do konfliktu jak své vojáky, tak svou techniku.

„Jsou to zřejmě tisíce vojáků, je to velmi podstatná přítomnost, jsou tam důstojníci, vojáci, příslušníci speciálních jednotek. Ta teroristická banda v Doněcku a Luhansku by bez tohoto velení nemohla existovat,“ pokračoval dále ministr. To podle něj ukazuje, že dohody z Minsku znovu nejsou plněny. Dál probíhá palba a Kyjev nemá informace o tom, že by separatisté stahovali z bojů těžké zbraně.

Každý může být, kde chce, ale...

Vláda v Kyjevě by si přála, aby tamní situaci kontrolovaly mezinárodní síly včetně ruských, ale nejen ruských. Monitorovací mise OBSE pracuje dobře, ale bylo by dobré ji rozšířit, stejně jako se to stalo v devadesátých letech minulého století na Balkáně.

Pár slov padlo také na adresu Miloše Zemana a jeho nedávnou návštěvu Moskvy. „Je na každém osobně, kde chce nebo nechce být. Chápu důležitost historie, ale jsem také přesvědčen, že není vhodné být 9. května v Moskvě, když tam byly jednotky, které se před tím pohybovaly v Donbasu... My ale nebojujeme jen za Donbas, ale za všechny. Bojujeme i za EU a její hodnoty,“ řekl jasně Klimkin.

Je jasně přesvědčen, že v tomto boji Kyjev zvítězí. Nemusí se to projevit na vojenském poli, ale především tím, že z ní bude svobodná, jednotná a demokratická země.

České republice je prý vděčný za projevenou solidaritu, ale dodává, že Ukrajina teď bude potřebovat další pomoc. A v budoucnu bude součástí EU. Již dnes nás prý vidí jako sousedy, a to i díky početné ukrajinské komunitě u nás. „Potřebujeme českou podporu pro ukrajinské směřování do EU,“ uzavřel ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…