Ukrajinský prezident nevyloučil referendum o jednotě země

14.04.2014 15:55

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nevyloučil referendum o jednotě Ukrajiny. Je přesvědčen, že by se v něm většina Ukrajinců vyjádřila pro nerozdělování země. Hlasování by se mohlo konat společně s prezidentskými volbami, které se uskuteční 25. května, citovala Turčynova agentura Reuters. Prezident dodal, že protiteroristická operace proti proruským ozbrojencům, kteří obsadili úřady na východě země, začne brzy a region tak bude „brzy stabilizovaný".

Ukrajinský prezident nevyloučil referendum o jednotě země
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

„Nejsme proti konání referenda. Naopak jsem přesvědčený, že většina Ukrajinců v něm bude hlasovat pro nerozdělenou, demokratickou a jednotnou Ukrajinu," prohlásil údajně Turčynov. Ukrajinci jsou podle něj připraveni čelit „agresorovi, který porušuje územní celistvost" jejich země.

Kyjevské úřady nepřipustí opakování krymského scénáře

Turčynov v neděli večer zdůraznil, že kyjevské úřady nepřipustí opakování krymského scénáře. Incidenty a výpady proti symbolům ukrajinské státní moci, kterých se na Krymu účastnili prorusky orientovaní ozbrojenci, předcházely ruské březnové anexi ukrajinského poloostrova.

Proruským ozbrojencům dal Turčynov do pondělních devíti hodin ráno (08:00 SELČ) ultimátum, aby výměnou za amnestii složili zbraně a uvolnili obsazené státní úřady. Ozbrojení muži v několika východoukrajinských městech ale ráno nevypadali, že se chtějí vzdát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…