Ukrajinský šéf rozvědky se rozjel: Budeme zabíjet Rusy kdekoliv na světě

08.05.2023 18:30 | Ze sítí

Náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov šokoval svým prohlášením, že ukrajinské ozbrojené síly „zabíjely Rusy a budou zabíjet Rusy kdekoliv na světě až do úplného vítězství Ukrajiny“. Moskva v tom vidí potvrzení, že Ukrajina chystá další teroristické útoky. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharová vnímá prohlášení Budanova jako důkaz toho, že USA sponzorují terorismus. Ukrajinská agentura Unian zveřejnila výčet úmrtí ruských občanů podporujících ruskou invazi.

Ukrajinský šéf rozvědky se rozjel: Budeme zabíjet Rusy kdekoliv na světě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Vojenský vůdce ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v rozhovoru pro Yahoo News prohlásil, že ukrajinské ozbrojené síly „zabíjely Rusy a budou zabíjet Rusy kdekoliv na světě až do úplného vítězství Ukrajiny“. Na dotazy novinářů, kteří se ho ptali, zda ukrajinské tajné služby stojí za likvidací ruských propagandistů v posledních době, reagoval Budanov slovy: „Nepokračujte v tomto tématu.“

Na slova Budanova reagoval Kreml. Označil jeho prohlášení za „hrůzné“ a dokazující „ukrajinské přípravy dalších teroristických útoků“. Kreml tím je utvrzen v přesvědčení, že ruská invaze na Ukrajinu je správná. „Prohlášení šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Budanova o připravenosti zabíjet Rusy je hrůzné a potvrzuje, že Kyjev připravuje teroristické útoky. Slova Budanova také potvrzují správnost rozhodnutí prezidenta Putina zahájit speciální vojenskou operaci,“ sdělil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle mluvčí ruské diplomacie Mariji Zacharové lze prohlášení Budanova vnímat i jako „přímý úder (zasazený) Bílému domu. Kyjevský režim oznámil, že Bidenova administrativa sponzoruje terorismus,“ napsala na sociální síti Telegram.

V souvislosti s prohlášením Budanova zveřejnila ukrajinská agentura Unian seznam zemřelých ruských občanů, kteří ruskou agresi proti Ukrajině podporovali.

Na tom seznamu se nachází například Darja Duginová, ruská novinářka a dcera politologa Alexandra Dugina, který je označován za ideologa režimu Vladimira Putina. Zemřela 20. srpna 2022 ve věku 29 let, příčinou smrti byla nastražená bomba v jejím automobilu. Ruská tajná služba FSB informovala, že vraždu měli údajně naplánovat ukrajinští zpravodajci.

Tento rok v únoru zemřel i ruský žoldnéř Igor Mangušev. Zemřel v nemocnici, kam byl dopraven kvůli průstřelu hlavy. Ruský nacionalista na sebe zaměřil pozornost médií v srpnu 2022, kdy se internetem šířilo video, ve kterém mával lebkou zabitého příslušníka ukrajinského pluku.

Další osobou, z jejíž smrti viní Moska ukrajinskou tajnou službu, je bloger Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin. Zahynul při explozi v kavárně v Petrohradu na začátku dubna tohoto roku. Podle Moskvy se jednalo o teroristický čin. Kyjev podíl na něm odmítá.

Unian jako poslední jméno zveřejnil prokremelského spisovatele Zachara Prilepina, jehož automobil někdo dálkově odpálil tuto sobotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…