Ukrajinský velvyslanec ke kauze Babčenko: Není pochyb, že na odstranění novináře mělo zájem Rusko, vede hybridní válku s celým světem

02.06.2018 21:32

Objednavatel vraždy ruského novináře Arkadije Babčenka, jenž byl zadržen ukrajinskou civilní kontrarozvědkou SBU, která proto celou vraždu novináře zinscenovala, byl zatím na dva měsíce poslán za mříže. V rámci kauzy ale vyvstává pro mnohé řada otázek, na které chybějí odpovědi. Jednou z nich je například ta, proč vlastně tajná služba vůbec operaci zveřejnila.

Ukrajinský velvyslanec ke kauze Babčenko: Není pochyb, že na odstranění novináře mělo zájem Rusko, vede hybridní válku s celým světem
Foto: archív autora
Popisek: SBU

Vyšetřování stále pokračuje a podle velvyslance Ukrajiny v ČR Jevhena Perebyjnise by se prý veřejnost mohla brzy dozvědět více. Operace podle jeho slov byla tajná, ale ve chvíli dopadení organizátora z ní mohla být část prozrazena. „Cílem bylo dostat přesvědčivé důkazy, že v tom má konkrétní organizátor a objednavatel prsty,“ řekl Českému rozhlasu Plus velvyslanec s tím, že SBU takovými důkazy disponuje, ale nezveřejní je na nějaké tiskové konferenci.

„Nikdo tady snad ani nepochybuje o tom, že zájem odstranit novináře mělo právě Rusko,“ doplnil Perebyjnis a připomněl, že Babčenko dostával výhružky, kvůli kterým musel utéct ze země, a šlo o reálnou hrozící vraždu. „Případ Babčenko je dalším důkazem, že Rusko vede hybridní válku nejen s Ukrajinou, ale s celým světem,“ míní velvyslanec, který v návaznosti na to připomněl kauzu Skripal a sestřeleni letu MH17 na Ukrajině.

Mezi novináři je však mnoho těch, kteří předstírání vraždy odsuzují, hlavně proto, že podkopává důvěru vůči Ukrajině. „Nejvíc mně vadí ta teatrálnost, se kterou se celá věc zveřejnila. To je největší vada celé kauzy Babčenko. Důkazy z vyšetřování se měly předkládat průběžně,“ řekla pro server iROZHLAS.cz novinářka Petra Procházková, podle níž v rámci celé kauzy panuje obrovská nedůvěra. Postup ukrajinských tajných služeb je podle jejího názoru hodně podobný těm britským.

  • Původní zdroj ZDE

Podle novinářky, která se v postsovětském prostoru pohybuje už léta, se teď objevily další informace. Je to prý jméno Jevgenije Pivovarova, což je člověk, který je napojený na soukromé ruské bezpečnostní služby, ale taky na ruské podniky, které mají spojení s Ukrajinou. „Ten by měl stát za organizací této akce na likvidaci novináře,“ uzavřela s tím, že zveřejněním jeho jména se prý ukrajinská strana snaží dokázat, že ví více, než zatím zveřejnila.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…