Ukrajinský velvyslanec na kongresu ODS. Obdiv Fialovi a Vystrčilovi, žádost o další zbraně a sankce

09.04.2022 11:09

K delegátům kongresu ODS promluvil naprosto netradičně i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Poděkoval české společnosti za to, že posílá na Ukrajinu, zbraně, humanitární pomoc a že pomáhá ukrajinským válečným uprchlíkům. Zvláště vládě v čele s ODS poděkoval za dodávky zbraní a za to, že tato strana vždy stála na straně obhajoby demokracie, lidských práv a spravedlnosti. Speciální hold složil i premiérovi Petru Fialovi.

Ukrajinský velvyslanec na kongresu ODS. Obdiv Fialovi a Vystrčilovi, žádost o další zbraně a sankce
Foto: Screen FB ODS
Popisek: Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis na kongresu ODS

Na kongresu ODS promluvil ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Cestou k řečnickému pultíku ho provázel mohutný potlesk.

„Bylo mi velkou ctí přijmout pozvání, abych se zúčastnil vašeho kongresu. Jsem si vědom toho, že vystoupení velvyslance cizího státu na kongresu politické strany není standardním krokem. Ale žijeme v nestandardní době,“ upozornil.

„Ukrajinci dnes prolévají krev za naše společné zásady a hodnoty. Za mír na západ od ukrajinských hranic. Hrdinský odpor Ukrajinců proti ruským tankům je zárukou toho, že Evropa bude moct nadále žít svůj více méně poklidný život,“ pokračoval velvyslanec.

Navzdory zvěrstvům, která Rusové napáchli ve městě Buča je podle velvyslance třeba zachovat si chladnou hlavu a porazit agresora – skrze zesilování sankcí Západu, skrze dodávky zbraní Ukrajině a skrze statečnost Ukrajinců.

„V Česku vidíme nevídanou vlnu solidarity, která není umělá, ale je skutečná. Pojí nás totiž společná historická zkušenost s okupací naší země. Moc vám za tuto podporu děkuji,“ zaznělo z úst diplomatického zástupce Ukrajiny v naší zemi.

Prozradil, že jako diplomat pracuje pro Ukrajinu již 30 let a za ty roky viděl snahu Česka o vstup do NATO i do EU a viděl také vzestupy a pády ODS.

„Přes všechny vzlety a pády a opětovné vzlety jste vždy stáli na straně obrany demokracie, lidských práv, spravedlnosti a liberálních hodnot,“ zdůraznil Perebyjnis.

ODS je dnes prý jako strana Ukrajinci vnímána jako ta, ve které ministryně obrany Jana Černochová hledá cesty, jak poslat zbraně Ukrajině. Jako strana, ve které ministr financí Zbyněk Stanjura dělá vše pro to, aby i přes nelehkou ekonomickou situaci pomohl Ukrajině i ukrajinským uprchlíkům. Jako strana, ve které ministr dopravy Martin Kupka dělá všechno možné i nemožné, aby se Ukrajinští uprchlíci dostali co nejrychleji do Česka a zároveň se humanitární pomoc dostala co nejrychleji na Ukrajinu. A jako strana, kde i ministr Pavel Blažek dělá vše pro to, aby se ukrajinským uprchlíkům dostalo spravedlivého zacházení.

Poděkoval také předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi za to, jak se angažuje ve vztahu k Ukrajině. A speciálně poděkoval předsedovi ODS a premiérovi Petru Fialovi, který se prakticky jako první evropský premiér vydal do Kyjeva ještě v době, kdy Ukrajinci sváděli o své hlavní město hrdinné boje s ruskými agresory.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Můžu jen zopakovat to, co jsem napsal už krátce po této návštěvě. Je mi ctí pracovat v zemi, jejímž premiérem je Petr Fiala!“ zvolal velvyslanec.

A přišel hlasitý potlesk.

Poté znovu poděkoval za to, že česká vláda i česká společnost činí nelehká rozhodnutí a Ukrajině pomáhá a všelijak jí projevuje solidaritu. „Děkuji vám za pozornost,“ rozloučil se nakonec.

Na cestě z pódia ho vyprovázel další mohutný potlesk. „Sláva Ukrajině! Děkujeme,“ vyprovodil velvyslance z pódia pár slovy zmíněný Miloš Vystrčill.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…