Ukrajinský velvyslanec pro Deník N: Naši vojáci provokace ustojí, Putin záminku nedostane

22.02.2022 15:50

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis je podle svých slov pro Deník N pyšný na vojáky. „Ustojí ruské provokace a nedají Putinovi záminku,“ je přesvědčený Perebyjnis.

Ukrajinský velvyslanec pro Deník N: Naši vojáci provokace ustojí, Putin záminku nedostane
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis

Ruská invaze na Ukrajinu začala už v roce 2014, toto je jen její pokračování vůči Ukrajině. To uvedl v rozhovoru Perebyjnis. „Nyní dochází k tomu, že Rusko uzná přítomnost svých regulérních vojsk na území samozvaných republik. Ta vojska jsou tam ale už od roku 2014 a nyní je bude Moskva navyšovat,“ dodává.

O konkrétní podobě sankcí, které bude požadovat ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, nechce mluvit. „Ale nastal čas, aby Rusko tyto sankce opravdu pocítilo a aby zasáhly jak nejbližší okolí ruského prezidenta, tak i ruskou ekonomiku, protože původní sankce byly víceméně kosmetické. Celý civilizovaný svět se nyní musí sjednotit,“ míní Perebyjnis. 

Odmítl pak slova prezidenta Česka Miloše Zemana, jenž označuje dění na východě Ukrajiny za občanskou válku. Podle něj takto o tom hovořit nelze. „V okupované oblasti jsou regulérní ruská vojska a všechno dění je řízené přímo z Moskvy. Nemůže tedy jít o občanskou válku, ale o ruskou agresi vůči suverénnímu státu,“ dodal.

Ruská federace je dle jeho slov agresorem, jenž se chová, jako by neexistovalo mezinárodní právo. „Ukrajina dál půjde k řešení tohoto konfliktu a agrese diplomatickou cestou. Nyní vidíme ruskou snahu legitimizovat okupaci, kterou už provedlo. Kdyby ale došlo k dalšímu útoku na ukrajinské území, Ukrajina se bude bránit. Na současném kroku Ruska je nebezpečné to, že Rusko zpochybnilo minské dohody. Nyní je naším úkolem hledat další možnosti politického a diplomatického řešení této agrese,“ dodal s tím, že je pyšný na svoji zemi, že se nenechala vyprovokovat. 

„Na to, že to zvládá naše země, naše vláda, naše armáda. A zvlášť jsem pyšný na naše vojáky – jsem přesvědčený, že ustojí ruské provokace a nedají Putinovi možnost okupovat další území Ukrajiny," zakončil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…