Ukrajinský vojenský šéfšpion: Do konce roku velká vítězství. Do léta po všem

19.10.2022 9:32

Šéf ukrajinské obranné zpravodajské služby Kyrylo Budanov oznámil, kdy podle jeho názoru skončí ruská invaze na Ukrajinu. A nezůstal jen u toho, oznámil také, že skončí vítězstvím Ukrajiny. Označil to za nevyhnutelné a konstatoval, že ukrajinská armáda již brzy dosáhne dalších „významných úspěchů při osvobozování země". Dosáhne jich i navzdory tomu, že Írán poskytuje Rusku své drony. Vláda v Teheránu to popírá, ale USA, Francie a Velká Británie chtějí pokračující spolupráci Ruska a Íránu probrat na uzavřeném zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Ukrajinský vojenský šéfšpion: Do konce roku velká vítězství. Do léta po všem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v úterý „vyjádřil hluboké znepokojení“ nad nedávným zadržením dvou zaměstnanců Záporožské jaderné elektrárny.

„Jedná se o další znepokojivý vývoj, který, jak upřímně doufám, bude rychle vyřešen,“ uvedl Grossi v prohlášení, na které upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Ukrajinská státní energetická společnost Energoatom v pondělí v příspěvku na Telegramu uvedla, že dva pracovníci Ruskem okupované jaderné elektrárny byli „uneseni", a požádala Grossiho o zásah.

MAAE v úterním prohlášení zadržení potvrdila, ale zaměstnance nejmenovala.

Spojené státy, Francie a Velká Británie prý plánují uzavřené jednání Rady bezpečnosti OSN na téma předávání íránských dronů ruské armádě. Tyto tři země uvedly, že transfer dronů vyrobených v Íránu je porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2231, která omezuje některé transfery zbraní do Íránu nebo z Íránu.

„Myslím, že jste dnes pravděpodobně viděli, že naši francouzští a britští spojenci veřejně nabídli hodnocení, že dodávky těchto bezpilotních letounů Íránem do Ruska jsou porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2231, a s tím souhlasíme," uvedl v pondělí hlavní zástupce mluvčího amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2231 byla spojena s dohodou o íránském jaderném programu z roku 2015 a její prvky, včetně zákazu transferu konvenčních zbraní, byly postupně zrušeny v roce 2020. Trumpova administrativa se v září 2021 pokusila jednostranně zrušit zbrojní embargo a Bidenova administrativa v únoru 2021 oznámila Radě bezpečnosti OSN, že od těchto snah ustupuje.

CNN oznámila, že podle dvou zdrojů obeznámených s americkými zpravodajskými službami vyslal Írán na Krym vojenský personál, aby cvičil a radil ruské armádě při používání dronů íránské výroby. Podle amerických zpravodajských služeb na Krym dorazily desítky instruktorů, ale není jasné, zda někteří z nich zůstanou na Krymu delší dobu a budou pokračovat v tréninku ruských vojáků.

Teherán poskytl dva typy bezpilotních letounů: Shahedy, které při nárazu explodují a mají dolet až 1 000 kilometrů, a Mohajer-6, které mohou nést rakety i sloužit ke sledování.

Patel označil prohlubující se spolupráci Ruska a Íránu za „narůstající hrozbu“.

Ukrajina v posledních týdnech zaznamenala řadu ruských útoků pomocí bezpilotních letounů Shahed-136 íránské výroby. Íránští představitelé popřeli, že by Teherán posílal zbraně na pomoc Rusku. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí v úterý uvedl, že zprávy o tom, že Teherán posílá do Ruska zbraně, včetně vojenských dronů, pro válku na Ukrajině, jsou „nepravdivé“.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko oznámil, že počet mrtvých ve městě po pondělních raketových a dronových útocích narostl na pět.  

Mezitím Rusové přiznávají, že mají problémy na jihu Ukrajiny a nabídli civilistům z okolí Chersonu stažení do ruského zázemí na ukrajinské půdě. Těm, kteří o to budou mít zájem, prý Ruská federace poskytne bydliště na svém území.

„Ruský vicepremiér Marat Chusnulin 18. října oznámil, že ukrajinští civilisté v Chersonu anektovaném Ruskem obdrží poukazy na bydlení, materiální podporu a další blíže nespecifikované finanční kompenzace za to, že Cherson opustili, aby mohli žít, pracovat a koupit si domy v Rusku,“ oznámil Institut pro studium války.

 

ISW promlouvá

 

Nově jmenovaný velitel ruské speciální vojenské operace na Ukrajině generál Sergej Surovikin v úterý označil situaci v Chersonské oblasti za „velmi složitou“. „Ruská armáda zajistí bezpečnou evakuaci obyvatelstva,“ řekl Surovikin.

BBC uvedla, že Surovikin svá slova pronesl ve vysílání ruské státní televize a anglicky hovořícím divákům přinesla i další části jeho projevu.

Přiznal, že Ukrajinci dál tlačí na ruské okupační síly jak na jihu země, tak na východě. Ukrajinci podle Surovikina podnikají neustálé útoky na široké frontě - v oblastech Kupjanska a Lymanu na východě a na jihu na frontě Mykolajiv-Kryvyj Rih.

Na jihu prý Rusové čelí logistickým problémům. Uvedl, že ukrajinská salva raket poškodila chersonský Antonivský most a přehradu vodní elektrárny Kachovka a zablokovala dopravu na těchto klíčových dopravních tepnách. To podle něj způsobilo problémy se zásobováním základních služeb, zejména dodávkami potravin, vody a elektřiny.

BBC však upozornila, že tyto informace nemohla nezávisle ověřit.

Podle Institutu pro studium války Surovikin také oznámil, že ukrajinská armáda chce prorazit hráz na přehradě Nová Kachovka a zaplavit prý břeh Chersonu a jeho okolí, proto se ruská strana rozhodla k evakuaci obyvatelstva.

 

ISW promlouvá

 

Ukrajinská armáda v pondělí uvedla, že ruské síly jsou zaměstnány budováním opevnění v Chersonské oblasti a že přesouvají civilisty na Krym.

Zástupce ukrajinského náčelníka Chersonské oblasti charakterizoval ruskou „evakuaci“ jako „polodobrovolnou deportaci ukrajinského obyvatelstva“.

Šéf ukrajinské obranné zpravodajské služby Kyrylo Budanov podle CNN předpověděl Kyjevu do konce roku "významná vítězství" a uvedl, že „do léta příštího roku by mělo být po všem".

„Prohra Ruska je nevyhnutelná. Nelze ji zastavit a povede k jeho zničení," řekl v úterý generálmajor Budanov. „Do konce roku dosáhneme významného pokroku. Budou to významná vítězství. Uvidíte to již brzy."

Dodal, že doufá, že mezi tato vítězství bude patřit i Ruskem okupované město Cherson na jihu země, kde Ukrajina v posledních týdnech dosáhla významného pokroku.

V poznámkách, které rozeslala jeho agentura, Budanov uvedl: „Na Ukrajině je v současné době několik velmocí. Na konci jara by to mělo skončit. Do léta by mělo být po všem."

Oznámil, že Ukrajina se hodlá vrátit ke svým hranicím z roku 1991. To by znamenalo znovuzískání Krymu a oblastí Doněcké a Luhanské oblasti okupovaných od roku 2014.

Budanov rovněž uvedl, že nevěří, že Rusko použije na Ukrajině jaderné zbraně.

„Teoreticky mohou, ale to by jen urychlilo rozpad Ruské federace, a oni to dobře vědí a chápou. Nejsou tak hloupí, jak bychom si přáli," řekl.

Podle Budanova se nyní lidé v Kremlu shodli na hlavním cíli války na Ukrajině: „Neprohrát."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…