Umělci udeřili: Tentokrát ne trenky na Hradě, nýbrž...

02.11.2015 8:42

Způsob, jakým Česká republika přistupuje k uprchlíkům, kteří se dostanou na její území, nenechal v klidu aktivisty z guerillové umělecké skupiny De-fence. V neděli večer zveřejnili video, na němž zachytili realizaci projektu, jímž chtějí přispět k lidštějšímu zacházení s běženci.

Umělci udeřili: Tentokrát ne trenky na Hradě, nýbrž...
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

V úvodu videa divák sleduje záběry veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, kterou zachytily kamery České televize, kterak kritizuje podmínky běženců v českých uprchlických táborech. Následuje sestřih reportáže z nově otevřeného detenčního zařízení pro uprchlíky v Drahonicích. A právě tam se aktivisté vydali realizovat svůj projekt.

Na videu vidíme skupinku maskovaných lidí vyřezávajících otvor ve tvaru srdce do vysokého oplocení s ostnatým drátem, které odděluje utečence od zbytku světa. Z kousku tohoto plotu aktivisté následně vytvořili umělecký artefakt, jenž nabízí potencionálním kupcům – vyvolávací cena je dle serveru a2larm.cz deset tisíc euro. Prostředky, které prodejem získají, hodlají věnovat těm, kteří se „s xenofobní ‚imigrační‘ politikou tohoto státu setkávají na vlastní kůži“.

Novodobé koncentrační tábory

„Říkají tomu Zařízení pro zajištění cizinců. Jejich podstatu ale věrně vystihuje jiné slovo. Po sedmdesáti letech nám tu znovu staví koncentráky! V Česku se v současné době nacházejí čtyři taková místa, v nichž se k zadržovaným lidem chovají ještě hůře než k vězňům,“ stojí v prohlášení, kterým skupina doplnila video. De-fence dodávají, že se nehodlají jen tak smířit s rostoucími zdmi, žiletkovými dráty ani s utrpením nevinných lidí, jež za ně schovávají. „Méně plotu, více srdce!“ vyzývají.

Podle informací serveru a2larm.cz vystříhali aktivisté otvor do plotu 28. října v Den české státnosti, čímž chtěli přispět k oslavám české národní identity, kterou dle současné celospolečenské debaty mají právě lidé internovaní za ploty a mřížemi uprchlických táborů ohrožovat. „Věříme, že naše gesto nezůstane osamoceno a podobných děr ve zdejší politice nelidského zacházení s uprchlíky bude časem více a více,“ deklaruje anonymní seskupení autonomů, aktivistů a umělců De-fence.

DE- FENCE / guerilla art project from DE-FENCE on Vimeo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…