Umělý covid. Zvrat? Čínští laboranti ve špitále už v listopadu 2019

24.05.2021 10:27

Zásadní příspěvek do debaty o covidu představuje článek ve Wall Street Journal. Ten popisuje události, které mohou být zásadním důkazem pro roli Číny v pandemii a případné vymáhání škod.

Umělý covid. Zvrat? Čínští laboranti ve špitále už v listopadu 2019
Foto: Hana Brožková
Popisek: Zapálení svíček na nádvoří Pražského hradu za oběti koronaviru

Text prestižního deníku pojednává o trojici vědců z laboratoře ve Wuchanu, který je „domovem“ koronaviru. Podle oficiální teorie měl virus pocházet ze zvířat a mezi lidmi se měl rozšířit na tamní velké tržnici.

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Někteří lidé ovšem zastávají názor, že virus musel být vyroben uměle v laboratorních podmínkách. A to by zásadně měnilo například roli čínského státu, který by tak mohl být hnán k zodpovědnosti za šlendrián ve svých laboratořích.

A právě v tomto směru je článek ve Wall Street Journal zásadním příspěvkem. Text pojednává o trojici vědců z tamní laboratoře, kteří měli být hospitalizování v listopadu 2019, ještě před tím, než byl oficiálně potvrzen první výskyt viru Covid-19.

Vědci působili ve Wuhanském virologickém institutu, na který od počátku ukazovali všichni obhájci teorie o umělém původu viru. V listopadu 2019 skončili v tamní nemocnici, kde byli hospitalizováni. Zprávu o doposud neznámé nemocniční anabázi zjistily zpravodajské služby.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Tato zpráva podporuje teorie o umělém původu viru. Sumarizovány byly poprvé ve zprávě vydané na samém konci prezidentství Donalda Trumpa letos v lednu, kde se psalo, že několik vědců z laboratoře, kde se zkoumají patogeny, bylo hospitalizováno s příznaky, které odpovídaly jak covidu, tak běžnému sezónnímu onemocnění dýchacích cest.

Zpráva o nemocných pracovnících laboratoří přichází právě v čase, kdy má Světová zdravotnická organizace rozhodovat o další fázi vyšetřování původu Covid 19. Právě Světová zdravotnická organizace byla přitom v minulosti obviňována, že jde „na ruku“ Číně. Zejména šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus byl označován za „čínského agenta“, neboť právě Čína měla tomuto politikovi z Etiopie zajistit zvolení.

V hodnocení zveřejněných důkazů se odborníci rozcházejí. Někteří hovoří o tom, že jsou velmi silné a neprůstřelné. „To, co nám neřekli, bylo přesně to, na co onemocněli,“ cituje Wall Street Journal.

Jiní ale zastávají názor, že závažné informace ještě bude třeba doplnit.

Podle některých expertů mohou mít zjištění o laboratorním původu viru pro Čínu zásadní dopady. Bude mít co vysvětlovat, a možná i platit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…