Únik nahrávek BIS je neuvěřitelné selhání, říká Bém. Žádá Nečase o vyšetření

21.03.2012 16:36

Někdejší pražský primátor a nynější poslanec ODS Pavel Bém žádá vyšetření případného úniku odposlechů pořízených Bezpečnostní informační službou (BIS) do soukromé bezpečnostní agentury. Bém to dnes uvedl v prohlášení pro média. Odmítl zároveň závěry deníku Mladá fronta Dnes (MfD), který na případ upozornil, o vlivu lobbisty Romana Janouška na řízení českého hlavního města.

Únik nahrávek BIS je neuvěřitelné selhání, říká Bém. Žádá Nečase o vyšetření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Deník MfD napsal, že má k dispozici odposlechy telefonátů z části roku 2007 mezi tehdejším primátorem Bémem a lobbistou Janouškem. Podle listu záznamy v roce 2009 získala agentura ABL, spojená s nynějším šéfem poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných Vítem Bártou. BIS odmítla, že by materiály unikly od ní. Odposlechy podle deníku ukazují, že Janoušek spolurozhodoval o územním plánu Prahy, o prodejích pozemků či personální politice města.

Bém v dnešním prohlášení jednoznačně nepotvrdil ani nevyvrátil autentičnost nahraných rozhovorů, připustil i možnost, že se jedná o falzum.

Bezprecedentní selhání

Pokud by podle něj byly záznamy autentické a pořízené legálně, byl by jejich následný únik do soukromých rukou "neuvěřitelným a bezprecedentním selháním" BIS, poškozením jejího dobrého jména, porušením několika zákonů a absencí fungování hned několika kontrolních nástrojů.

Proto se Bém obrátil na premiéra Petra Nečase (ODS), ministra vnitra Jana Kubiceho, šéfa sněmovní komise pro kontrolu služeb Richarda Dolejše (ČSSD) a ředitele BIS Jiřího Langa, aby údajné úniky odposlechů prošetřili.

Sněmovní komise pro kontrolu BIS se věcí bude zabývat příští týden, ředitel Lang se má písemně vyjádřit do pátku, řekl dnes novinářům Dolejš.

Zásah do osobních práv

Bém také poznamenal, že připravuje nezbytné právní kroky, pokud se ukáže, že odposlechy byly pořízeny legálně. Jejich přepisem a zveřejněním byl totiž podle exprimátora spáchán trestný čin.

"Pokud by se ukázalo, že se jedná o nelegálně pořízené 'odposlechy', šlo by o mnohem závažnější zásah do osobních práv a svobod a pochopitelně také o spáchání trestného činu," míní Bém. I v takovém případě plánuje právní obranu.

Snůška polopravd a lží

Článek v MfD je podle někdejšího primátora "neuvěřitelnou snůškou polopravd, lží a interpretačních vývodů" postavených na několika úryvcích z nic neříkajících rozhovorů. "Kategoricky obsah i interpretaci odmítám," uvedl Bém.

Případ označil za naprosto skandální "pseudokauzu". Upozornil, že podobný způsob nakládání s osobními informacemi je v rozporu s právem každého občana na soukromí.

Podle primátora se "lze dohadovat", zda zveřejněním informací nezačíná zpravodajská hra s cílem poukázat na "domnělé nešvary" v Praze a poškodit i celou současnou vládní koalici.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…