Únik třaskavých odposlechů Rittiga a spol: Šlo prý i o odstavení Šlachty

13.06.2016 7:21

Slučování elitních útvarů policie hýbe českou politickou scénou. Podle dnešního vydání Lidových novin, které před čtrnácti dny o slučování protimafiánské a protikorupční jednotky informovaly, souvisí celá krize i s tři roky starou kauzou Nagygate.

Únik třaskavých odposlechů Rittiga a spol: Šlo prý i o odstavení Šlachty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Podle dokumentů, které mají Lidové noviny k dispozici, je patrné, že vyšetřovatelé vědí o snaze kmotrů ovlivnit výměnu tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a některých policistů či státních zástupců. Odstoupivší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta tvrdí, že právě při vyšetřování kauzy Nagygate zachytili policisté zprávu o jeho plánovaném odstavení v rámci policejní reorganizace.  

V této souvislosti se hovoří o prostorových odposleších v kancelářích takzvaných politických podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška, které byly povoleny v březnu roku 2012. I přestože prozatím v této linii případu nepadlo žádné obvinění, jde stále o živý případ. 

„Soud vyšetřovatelům s odposlechy vyhověl, Šlachta a spol. šli k Okresnímu soudu v Ostravě připraveni. V odůvodnění bylo na základě již posbíraných informací z ‚napíchnutých‘ telefonů uvedeno několik problematických případů. Třeba rozsudek z února 2012, který zrušil rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Pospíšila o odvolání kritizovaného šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimila Rampuly. Odposlechy zachytily Rittiga a exnáměstka ministra vnitra Michala Moroze, jak se baví, že ‚to v pondělí převezmou, takže tam budou moci uklízet tři dny, už se o tom bavil s Liborem a ten něco vymyslí‘,“ poznamenávají Lidové noviny. Jak dodávají, převzetím bylo míněno vrchní státní zastupitelství. Liborem je myšlen Libor Grygárek, náměstek šéfa tohoto úřadu. 

Noviny následně poukazují i na to, že podnikatelé se v dané době zaměřovali na Jiřího Pospíšila, který se snažil odvolat šéfa vrchního státního zastupitelství Vlastimila Rampulu. A za tři měsíce Pospíšil skutečně padl a místo Rampuly přišla Lenka Bradáčová. 

„Mimochodem: žalobkyně i Pospíšil dnes ostře kritizují reorganizaci policie, kterou považují za nepřipravenou a účelovou,“ konstatují Lidové noviny.

V celé kauze se hovoří také o exnáměstkovi na ministerstvu vnitra Michalu Morozovi, blízkém spojenci kontroverzního exministra spravedlnosti Pavla Němce Petru Dimunovi či podnikateli Tomáši Hrdličkovi. Ani jednoho z mužů však prozatím policie nekontaktovala.

„Šlachta, který od začátku vyšetřuje kauzu Nagygate, dnes uvádí, že v nasbíraných informacích policie získala i poznatky o snaze zbavit ho funkce. Kvůli tomuto podezření se v uplynulých dnech mezi ‚šlachtovci‘ a vedením policie rozpoutala válka. Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan, jehož instituce případ Nagygate dozoruje, si pozval k podání vysvětlení policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Podle žalobců se plán na reorganizaci a odstavení Šlachty zrodil již před třemi lety v hlavách lidí, které Šlachtův Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřoval, a policie tak vlastně nyní plní jejich plány. Ministr vnitra Milan Chovanec reagoval sdělením, že žalobci tlačili na vedení policie, aby od reorganizace upustilo,“ konstatují Lidové noviny s tím, že šedá mocensko-ekonomická skupina podnikatelů, právníků a některých státních zástupců se podle všeho snažila již v roce 2012 nasadit své lidi na klíčové pozice ve veřejných úřadech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…