Uniklé emaily Bidenova syna. Potvrzeno i z nečekané strany

31.03.2022 19:26

Další americký deník dochází k závěru, že obsah notebooku Huntera Bidena, ze kterého pochází řada kompromitujících zpráv, je pravý. Alespoň z části. 22 000 e-mailů je prý pravých. Jsou mezi nimi i ty, které se týkají Ukrajiny. Opravář notebooku, který data předal FBI i právníkům Donalda Trumpa, si je zkopíroval pro případ, že by ho někdo chtěl „hodit pod kola“.

Uniklé emaily Bidenova syna. Potvrzeno i z nečekané strany
Foto: Hunter Biden pro Artnet.com
Popisek: Hunter Biden maluje obrazy, prodávají se i za půl milionu dolarů za kus

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Po deníku New York Times se e-mailům i dalším souborům z notebooku syna prezidenta Bidena začal věnovat i další deník, který přeje spíše demokratům než republikánům. A to Washington Post. Dva experti na datovou integritu říkají, že skoro 22 000 tisíc e-mailů z disku notebooku je pravých, respektive aby je někdo podvrhl, musel by hackovat servery samotného Googlu. E-maily jsou jen malá část z celkem 217 gigabytů dat, které se na disku nacházejí.

Obsah notebooku republikánští politici považují za důkaz, že prezident Biden několikrát prokazatelně lhal a že jeho syn Hunter je minimálně poživatelem drog, nemluvě o jeho finančních aktivitách. O tom, co bylo na notebooku nalezeno, informoval už deník New York Post v závěru prezidentské kampaně v roce 2020. Články však nemohl sdílet, protože Facebook i Twitter považovaly tato data za získaná kyberútoky (alespoň tím sociální sítě zdůvodňovaly, proč články nedovolovaly sdílet a dokonce zablokovaly účet média). Demokraté pak celou aféru považovali za ruské dezinformace a snahu ovlivnit kampaň; za to, že se jedná o ruské dezinformace, se zaručili i někteří zpravodajci.

Příběh notebooku, alespoň jeho známé části, začíná v dubnu 2019, kdy Hunter Biden svěřil tento notebook Johnu Paulu Mac Isaacovi, aby ho opravil, protože do něj natekla blíže nespecifikovaná tekutina. Získat data bylo prý těžké, Mac Isaac počítač zapnul a kopíroval data, než se počítač vypnul. Pak ho znovu nahodil, zkontroloval integritu zkopírovaného, a kopíroval dál, než počítač opět zkolaboval. Když práci dokončil, zkoušel kontaktovat Huntera Bidena, ale ten se neozýval, takže notebook zůstal v jeho úschově.

V červenci 2019, když Donald Trump hovořil o propojení Huntera Bidena a ukrajinského byznysu, Mac Isaac kontaktoval FBI, která mu v prosinci poslala příkaz, aby jim zaslal notebook, disk i všechnu dokumentaci s ním spojenou. „Odevzdal ho dobrovolně a byl rád, že se ho zbavil,“ uvádí Mac Isaacův právník. Ale podotkl, že si opravář vytvořil kopii, pro případ, že by ho někdo kvůli jeho znalostem chtěl „hodit pod kola“.

Když se Donalda Trumpa poprvé demokraté snažili odstranit impeachmentem, Mac Isaac kontaktoval několik kongresmanů, ale žádný se mu neozval. Naopak Trumpův právník Guliani reagoval skoro okamžitě. 26. srpna 2020 mu opravář přes dalšího právníka sdělil, že má kopie disku z notebooku Huntera Bidena. A data následně zaslal, Guliani je pak předal deníku The New York Post. Washington Post tvrdí, že když se snažili data získat a verifikovat od Gulianiho a republikánského plánovače Stephena Bannona, tak na jejich prosby nikdo nereagoval. Donesl jim je až Jack Maxey, který dělal pod Bannonem, v červnu roku 2021.

Experti, které deník najal, aby ověřili, jestli jsou data autentická, říkají, že pořádek na tomto disku rozhodně není. A sám Maxey deník upozornil, že před ním z disku kopírovali a ověřovali data jiní. Tudíž pravost je možné ověřit jen u některých dat, například u e-mailů, které mají kryptografické podpisy od technologických společností, jako je Google. Experti neobjevili žádný důkaz manipulace s daty, ale podotýkají, že tím, jak se s daty zacházelo, zmizela řada ukazatelů, které by mohly zaručit, že s daty nebylo manipulováno.

Mezi potvrzenými e-maily jsou například ty od Vadima Požarského, poradce rady firmy Burisma, ve které seděl i Hunter Biden. Burisma je ukrajinská energetická společnost a Vadim Požarský figuroval i v e-mailech, které Bidenovi mladšímu posílala biotechnologická společnost Metabiota. Verifikován byl také e-mail, ve kterém Hunterovi Požarský děkuje za zprostředkování setkání s Bidenem starším. Vedoucí kampaně i právníci Bidena mladšího popřeli, že by se současný prezident s Požarským kdy sešel a popírají to doteď. Mezi e-maily, které se expertům nepodařilo potvrdit, protože neměly zmíněné kryptografické podpisy, byly například ty, podle kterých měl Joe Biden dostat svůj díl z obchodní transakce s čínskou energetickou firmou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …