Úniky z Pentagonu. Věci, které neměli vidět ani spojenci

12.04.2023 9:50

Zásadní událostí posledních hodin a dnů jsou na Ukrajině „Pentagon leaks“. Uniklé materiály, které se šíří zhruba poslední týden, prozrazují některé detaily aktivity západních velmocí na Ukrajině. Ve středu jsou tyto zprávy v zahraničním zpravodajství o ukrajinské válce jednoznačně tématem číslo jedna, má se jednat o největší proval od počátku války.

Úniky z Pentagonu. Věci, které neměli vidět ani spojenci
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Pentagon

Ta kvůli dokumentům, se kterými podle představitelů USA bylo po úniku manipulováno, už musela měnit taktiku válečných operací. Některé z „Pentagon leaks“ totiž velmi detailně popisovaly například jejich pozice v chystané jarní ofenzivě na východě země. Podle BBC z dokumentů dále vyplývají konkrétní informace o americkém výcviku ukrajinských jednotek.

Uniklé dokumenty také hovoří o účasti západních vojáků přímo na Ukrajině. Nejpočetněji mají být zastoupeni Britové, ale též Lotyši či Francouzi, kterých má být zhruba stejně, jako Američanů.

Na druhou stranu konkrétní plány postupu v jarní ofenzivě mezi uniklými dokumenty zatím nejsou, což mnohé přivádí k úvahám, zda se nejedná o akci ke zmatení Ruska.

Dokumenty, z nichž některé mají označení přísně tajné, odhalují také postoj k ukrajinské válce u některých amerických spojenců. Například pochybnosti v Jižní Koreji ohledně dodávek zbraní.

Dokument určený výhradně pro velitelství americké armády (s výslovným určením, že není určeno spojencům v NATO) jsou v grafu, který unikl, evropské země kategorizovány do čtyř kategorií podle ochoty poskytnout Ukrajině pomoc. Podrobněji zpráva rozebírá politickou pozici Srbska a jeho případných možností podpory Ukrajiny.

Na druhou stranu třeba Egypt je v dokumentech obviňován, že plánuje dodat Rusku 40 tisíc raket, což orgány v Káhiře okamžitě popřely.

Formát uniklých dokumentů, které se šíří po sociálních sítích a od pondělka z nich citují i média, podle Pentagonu odpovídá zprávám, které na denní bázi dostávají jeho vedoucí představitelé včetně náčelníka štábu Marka Milleyho.

Z některých vyplývá, že nevěří v rychlé vítězství Ukrajiny. Ani Rusko ale podle nich nemá potenciál strhnout rychle vítězství na svou stranu. Dá se tedy očekávat ještě dlouhá opotřebovávací válka.

To vedlo k tomu, že v Moskvě redaktorka známého diskusního pořadu 60 minut Olga Skabejevová (u nás známá nejvíce rozhovorem s Pavlem Novotným) hovořila o záměru USA prezentovat Ukrajinu v horších barvách, aby ji ruská armáda podcenila.

Vedle sporů o uniklé dokumenty stále pokračuje již několik týdnů trvající boj o město Bachmut. V úterý zveřejnila tzv. Wagnerova armáda, bojující na ruské straně, prohlášení, že ovládá více než 80 procent města. Kyjev ovšem tvrdí, že město je pod jeho kontrolou.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Po Bachmutu se potulují hudebníci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStan1 , 12.04.2023 10:05:07
V úterý zveřejnila tzv. Wagnerova armáda, bojující na ruské straně, prohlášení, že ovládá více než 80 procent města. Kyjev ovšem tvrdí, že město je pod jeho kontrolou. - Kyjev bude dělat propagandu do poslední chvíle. Otázka je zda mají těch 20% pod kontrolou. - Zajímavá taktika hudebníků - pojďte, pojďte, mlýnek čeká !.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …