Univerzitní ombudsman varuje: I vtip při přednášce vytváří nepříznivé prostředí...

19.03.2023 15:03

Ombudsman Technické univerzity v Liberci Petr Pavlík hovoří o sexuálním obtěžování na vysokých školách. Nevhodné vtipy jsou stále součástí některých přednášek, čímž přispívají k vytváření prostředí nevhodného pro výuku. Češi dle něj mají omezenou představu o tom, co vše se pod pojmem sexuální obtěžování skrývá; nejsou to jen dramatické případy napadení. Označovat hnutí #MeToo za hysterii vnímá Pavlík jako neznalost psychologie oběti.

Univerzitní ombudsman varuje: I vtip při přednášce vytváří nepříznivé prostředí...
Foto: Solidarita
Popisek: Petr Pavlík

„Problém v Česku je, že hodně lidí vůbec neví, co sexuální obtěžování je, a spojují si to jen s těmi nejdramatičtějšími případy napadení nebo vydírání,“ říká Petr Pavlík (ČSSD), ombudsman Technické univerzity v Liberci v rozhovoru pro iRozhlas. Současně působí i jako zástupce vedoucí Katedry genderových studií Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, přičemž se zaměřuje na témata jako rovnost mužů a žen, diskriminace a vzdělávání v oblasti sexuálního obtěžování na vysokých školách. V rozhovoru podotýká, že „do doby před třemi lety vládl na českých univerzitách v tomto tématu středověk“.

Pavlík byl jedním z prvních, kdo se v Česku před 12 lety pokusil zavést podobné precedenty pro sexuální obtěžování na vysokých školách, jaké jsou již zcela běžné například na západních univerzitách. Akademická obec se mu za to tehdy vysmála. Kolegové ho obviňovali z pokusu o omezení akademické svobody. „Dnes je po #MeToo, po případech psychiatra Cimického, po Ferim a dalších případech už situace jiná,“ poznamenal.

Ze své pozice ombudsmana vyhodnocuje podněty, které se k němu dostanou často e-mailem, a na základě závažnosti je následně řeší. Řešení může být formou osobního setkání s lidmi, jichž se podnět týká, a vysvětlení profesních mantinelů a chování, které je již přes čáru. V případě závažnějšího podnětu navrhuje Pavlík sestavení komise složené z odborníků, která o celé věci bude rozhodovat. „Pokud by se jednalo o opravdu závažný problém, tak je to otázka pro orgány činné v trestním řízení,“ dodává.

„Velký problém s nahlašováním je, že studenti nemají důvěru, nevědí, jestli není ombudsman třeba propojený s děkanem a že se jim nakonec nevymstí, když něco nahlásí,“ říká. Pavlík na univerzitě v Liberci působí jako externí ombudsman, a to doporučuje i ve svých příručkách pro ostatní univerzity. Je dle jeho slov lepší nebýt napojen na struktury instituce, roste tím důvěra studujících i zaměstnanců.

Na univerzitách jsou podle Pavlíka stále běžné sexuální vtipy pedagogů během výuky. Určité způsoby přednášení, na které je však spousta přednášejících zvyklá, „dnes už nemohou být tolerované“. Pod definici sexuálního obtěžování spadá i vytváření nepříznivého prostředí, a četné průpovídky, jako například že „ženy nemají na matiku buňky“, k tomuto přispívají. Mezi důvody pro takovéto chování může spadat neznalost, to jde vyřešit i jen konverzací, ale i „snaha pedagogů upevnit si svou moc“.

Pavlík u vnímání sexuálního obtěžování pozoruje propast mezi starší a mladší generací. V té starší podle něj stále přetrvávají stereotypy. Připomíná počátky hnutí #MeToo, které řadu Čechů pobouřilo a mnozí muži hnutí označovali za ženskou hysterii. To podle Pavlíka „poukázalo jen na mužskou neznalost psychologie oběti a na mužskou snahu bránit svou vlastní moc a své teritorium“.

Čím více studentek se ozve a nevhodné chování pedagogů ohlásí, tím spíše česká společnost uvěří, že se takové věci doopravdy dějí. Podle Pavlíka spousta případů teprve vyplave na povrch. „V české společnosti je toho tolik, že se musí začít čistit. Případů už je dost, a ještě jich nejspíš bude víc,“ míní Pavlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…