Univerzity dostanou manuál, jak poznat vliv cizích mocností. Pozor na alkohol a sexuální zážitky. Sepsalo vnitrácké centrum proti terorismu

14.08.2021 21:56

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra nedávno vydalo po žádosti rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy manuál na obranu vysokých škol proti vlivu cizích mocností. V manuále se čeští akademici mohou například poučit, jak se mají chovat na společenských akcích. „Mohou být místem, kde budete čelit nevědomému vytěžování či pokusům o zverbování Vaší osoby,“ varuje je ministerstvo a pokračuje s upozorněním před „alkoholem, sázkami či gamblerstvím a sexuálními dobrodružstvími“ – podobné „hříchy“ prý může „cizí mocnost“ lehce zneužít. Projekt Sinopsis však upozorňuje, že přestože manuál před nebezpečím od agentů cizích mocností Zima inicioval, měl to být právě on, kdo navazoval kontakt s Čínou.

Univerzity dostanou manuál, jak poznat vliv cizích mocností. Pozor na alkohol a sexuální zážitky. Sepsalo vnitrácké centrum proti terorismu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí
Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra se k vydání Protivlivového manuálu pro sektor vysokých škol uchýlilo po naléhání rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy. Ten chce zajistit, že budou čeští akademici vědět, jak se mají kupříkladu chovat v zahraničí či pokud je osloví agenti cizí mocnosti.

Dokument má českým akademikům pomoci bránit se snaze totalitních států o uplatňování vlivu na akademické instituce v demokratických zemích či pokusům o získání a následné zneužití vědeckého poznání těchto institucí.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra pedagogy vysokých škol varovalo, že špionáž je trestný čin. „Verbování k ní přitom může vypadat velmi nevinně. V Protivlivovém manuálu pro sektor vysokých škol popisujeme metody verbování i způsoby, jak mu předcházet, aniž byste se museli vzdát společenského života,“ píše.

Jak se nedostat do problémů a co dělat, až je kupříkladu osloví agent cizí moci, se dočtou v 63stránkovém manuále. „Dostává se Vám do ruky dokument, jehož cílem je pomoci Vám připravit se na to, že se můžete stát předmětem zájmu cizí moci, a zároveň jak na danou situaci reagovat. Chceme Vám představit základní myšlenku a obecný návod, jak postupovat v rámci prevence, jaké otázky si klást, co by měla pokrývat Vaše interní pravidla, ale i jak nastalé situace řešit a jak ve spolupráci s dalšími subjekty sektoru vysokého školství budovat společné know-how ve snaze o zvýšení odolnosti vůči vlivovému působení cizí moci,“ píše se v něm.

Kromě kapitol o kybernetické bezpečnosti či o sdílení znalostí, kde se pracovníci vysokých škol dozvědí, jak útočníci získávají informace, tedy například tím, že sociální jedinci včetně akademiků jsou náchylní, jelikož mají být snahu být nápomocní, získat uznání, „vypadat, jako někdo, kdo je velmi dobře informovaný“, a sklon „šířit klepy a pomluvy“, se v textu píše i o zneužití osobních informací a toho, jak by vysokoškolští pracovníci měli upravit své chování na sociálních sítích a to, co na nich sdílejí.

Dozvědí se tak velice důležité rady, které obsahují doporučení nesdělovat výši platu či aby nezveřejňovali informaci, že pracují na citlivém projektu.

Extrémní nebezpečí panuje v zahraničí. Již před cestou by si akademici měli ověřit, co sdílejí na sociálních sítích, a dát pozor i na elektroniku. „Pokud je to jenom trochu možné, používejte předplacené SIM karty a mobilní telefony, které v budoucnu nehodláte znovu používat. Notebook využívejte ideálně zapůjčený a po návratu jej nechte přeinstalovat,“ doporučuje ministerstvo.

Rizikové situace mohou přinášet i návštěvy zástupců cizí moci na jejich pracovišti. Je prý možné, že součástí delegace je osoba pověřená úkolem získávat citlivé informace, a tak si mají dát akademici pozor nejen na ně, ale i na osoby, které se jim ve školách vydávají za studenty či třeba novináře.  

 



Ministerstvo varuje, že zneužitelné mohou být i materiály mapující jejich sexuální zážitky, či že si akademici mají dát pozor při degustaci drog a alkoholu. „Neriskujte svůj profesní a soukromý život pro krátkodobý zisk či úlevu, a to ani v situacích, které v daný okamžik vnímáte jako bezvýchodné. Podlehnutí nátlaku cizí moci skončí ve valné většině případů daleko hůř než řešení situace standardní cestou,“ varuje je manuál, co dělat v případě vydírání.

 

Projekt Sinopsis, na kterém se podílí i Ústav Dálného východu FF UK však tvrdí, že i přestože manuál vznikl pod záštitou rektorátu Univerzity Karlovy, měl to být dle něj „právě rektor Zima, kdo v roce 2016 začal navazovat styky s představiteli Čínské lidové republiky“.

„V červnu 2015 na půdě Univerzity Karlovy přivítal členku politbyra Liou Jen-tung poté, co prostřednictvím Jana Hamáčka předjednával čínské investice do studentské výměny. O rok později pak založil Česko-čínské centrum, které pořádalo konference propagující čínský politický narativ,“ píše server s tím, že „činnost centra skončila v roce 2019 po provalení skandálu tajemníka centra Miloše Balabána, který si za konference nechával skrze svou soukromou firmu platit od čínské ambasády“.

„Kromě problematických kontaktů s Čínskou lidovou republikou se rektor Zima pokusil navázat spolupráci také se společností Home Credit, která v ČLR měla ekonomické zájmy a snažila se je realizovat i za pomoci lobbování v českých politických kruzích a ovlivňování české zahraniční politiky vůči ČLR. Na tuto skutečnost systematicky upozorňoval projekt Sinopsis. Společnost pak v roce 2019 uzavřela s univerzitou partnerskou smlouvu, v níž se obě strany zavázaly, že si nebudou navzájem poškozovat dobré jméno. Smlouva se stala terčem kritiky akademické veřejnosti jako pokus ovlivňovat akademické svobody. Výměnou za nevelký příspěvek půl milionu korun pro univerzitu smlouva předpokládala ukončení kritiky Home Creditu ze strany akademických pracovníků UK, mezi něž patří i spolupracovníci projektu Sinopsis. Po vlně protestů nakonec Home Credit sám od smlouvy odstoupil,“ tvrdí dále.

Sinopsis varuje, že hrozba je v Česku silná zejména od Číny i pro jiné univerzity: „Kromě Univerzity Karlovy mají čilé kontakty s ČLR i další české univerzity, pro které je manuál také určen. Při navazování spolupráce s univerzitami v ČLR si čeští akademici musí uvědomovat především odlišnost čínského akademického prostředí, které je ve značné míře propojené se státem, stranou, ale také s armádou, přičemž ne vždy tyto konexe čínské univerzity svým západním partnerům přiznávají.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…