Únor 48! Listopad 89! Ovčáček a lídr demonstrantů se potkali ještě před dnešní akcí

13.05.2019 13:02

V pořadí již třetí demonstraci svolává na dnešek iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která volá po nezávislosti justice. Organizátor demonstrací Mikuláš Minář a hradní mluvčí Jiří Ovčáček se sešli v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu, aby se vyjádřili k tomu, zda je skutečně potřeba na náměstí bránit právní stát, když máme demokraticky zvolené politiky.

Únor 48! Listopad 89! Ovčáček a lídr demonstrantů se potkali ještě před dnešní akcí
Foto: Screen: Facebook TV Prima
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v pořadu Názory bez cenzury internetové televize Prima.

„Jsem přesvědčen, že demonstrace mohou ochránit nezávislost justice. Kdyby byly vyslyšeny naše požadavky – demise Marie Benešové a přijetí sedmi pojistek pro nezávislost justice – tak to nezávislosti justice pomůže,“ zmínil Minář úvodem rozhovoru. Ovčáček je jiného názoru. „Demonstruje se za nezávislost justice, ale samotná demonstrace je vlamování se do nezávislosti justičního systému. JInými slovy řečeno. Justici v této chvíli nikdo neohrožuje,“ sdělil Ovčáček. Demonstranti se podle něj snaží svými požadavky ovlivnit justici. 

Anketa

,,Stalin neosvobozoval, Stalin dobýval a dobývaná území držel. Na svobodu jsme čekali dalších 44 let," uvedl Mirek Topolánek. Souhlasíte?

hlasovalo: 11151 lidí

„Tady se protestuje proti něčemu, co se nestalo,“ sdělil také Ovčáček k tomu, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová je ve funkci týden. „Nedemonstrujeme proti tomu, co by Marie Benešová hypoteticky mohla udělat. Demonstrujeme proti tomu, že se paní Benešová, žena se svou minulostí, stala ministryní spravedlnosti. Činí už dva roky kroky ve prospěch současného premiéra Andreje Babiše (ANO). Nehlasovala pro jeho vydání, říká, že si lze objednat trestní stíhání… Pan premiér měl vybrat na post ministra spravedlnosti takového kandidáta, který by byl nezávislý,“ vysvětlil Minář. 

Ovčáček však výtky Mináře nepovažuje za opodstatněné. „Bylo by paradoxní, kdyby předseda vlády si vybral někoho, kdo s ním nesouzní politicky. Marie Benešová je kredibilní osoba, je to výrazná odbornice. Je to člověk, který má své názory. To, že nehlasovala pro vydání Andreje Babiše, je prostě názor,“ podotkl Ovčáček s tím, že celá záležitost je zbytečně politizovaná.

„Marie Benešová nemůže zasahovat do kauz. Podivuji se, že proti ní dochází k nějakým demonstracím. Vážím si jí i lidsky,“ sdělil Ovčáček. „Marie Benešová byla dosud advokátkou, to znamená právní zástupkyní různých lidí,“ zastal se pak Ovčáček Benešové, jejíž jméno figurovalo v kauze zneužití evropských fondů, kdy zastupovala hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou. „Paní Benešová si mohla vybírat své klienty. A ona si vybrala klienty, jaké si vybrala,“ oponoval Minář. Ovčáček však dodal, že Vaňhová stále nebyla odsouzena, a tak je nutné ctít presumpci neviny. 

„Když se podíváme do středoevropského regionu, není demonstrace zvláštní událost. Podívejte se do Maďarska, kde jsou stotisícové demonstrace proti Viktoru Orbánovi. A výsledky voleb? Vyhrává. Myslím, že vrcholem těchto demonstrací jsou právě evropské volby. Právě se proto na ně tlačí politici z TOP 09, STANu, považuji to za předvolební záležitost,“ sdělil Ovčáček k demonstracím. Minář však tuto motivaci vyloučil. 

„Výroky paní Benešové jsou naprosto nepřijatelné a přilévají olej do ohně. Lidé jsou naštvaní. Vyjadřují nám svoji podporu profesoři práva. Soudcovská unie vyjadřuje znepokojení, to nejsou demonstrace dětí,“ sdělil Minář jasně, proč se demonstruje a co jim vadí na výrocích Benešové. 

Občanská veřejnost podle Ovčáčka sdělila svůj názor ve volbách, nyní sice svůj názor může také prosazovat, ale nesmí to být věc nepoctivá a falešná. To, že někdo volá po nezávislosti justice a pak nechá na akci promlouvat politiky, považuje za absurdní. 

„Protestuje se proti ministryni, která je ministryní týden. Je to taková presumptivní demonstrace. Operuje se tady občanskou společností. Pro mě je občanská společnost milion hlasů pro pana premiéra a více než dva miliony pro pana prezidenta,“ rozlítil se Ovčáček. 

„My tu volbu naprosto respektujeme a respektujeme názor lidí. Ale dalších 4,5 milionu lidí je nevolilo,“ sdělil Minář. „Zpochybňujete demokratické volby,“ skočil mu do řeči Ovčáček. „Nezpochybňuji,“ oponoval Minář. „Jakým právem hovoříte za lidi, kteří k volbám nešli?“ rozčiloval se dále Ovčáček a uvedl, že v demokratické společnosti se neustupuje náměstí.

„Já jsem neřekl, že mluvím ústy lidí, kteří nepřišli k volbám. Já mluvím ústy lidí, kteří přišli k volbám a nevolili pana Babiše,“ sdělil Minář. „Pan Minář by měl hovořit pouze za 15 tisíc lidí, kteří přišli na Staroměstské náměstí. Každý má právo projevit svůj názor, ale ulici se neustupuje,“podotkl Ovčáček, že nejsme v roce 1948. „Není fér, abyste tuto situaci přirovnal k bolšvickému komunistickému puči,“ odvětil Ovčáčkovi Minář. 

Ovčáček zároveň sdělil, že demonstranti by se neměli přirovnávat k demonstracím v roce 1989. Zaútočil na veřejnoprávní média, která podle jeho slov dělají promo Milionu chvilek pro demokracii. To však moderátorka vyloučila. „Srovnávat se s rokem 1989 je nepoctivé,“ sdělil proto Ovčáček. 

„Pokud by byly přijaty pojistky pro nezávislost justice, které požadujeme, pomohlo by to situaci. Stejně jako změna ministra. Opravdu v této zemi nikomu nevadí, že premiér mění ministra spravedlnosti den poté, co ho obžaluje policie?“ ptal se závěrem Minář. Oba muži se závěrem zhádali o tom, zda na náměstí byl odsouzen premiér Babiš, nebo nebyl. „Na náměstí jste pana premiéra odsoudili. Křičeli jste, že je zloděj,“ sdělil. „Neodsoudili,“ nedal se Minář. Moderátorka se přes ně pak pokusila debatu ukončit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…