Uplynulo čtvrtstoletí od mše, která se v katedrále sv.Víta konala u příležitosti kanonizace sv. Anežky

24.11.2014 10:42

Pontifikální mši svatou v katedrále sv. Víta na Pražském hradě u příležitosti kanonizace Anežky Přemyslovny si 25. listopadu 1989 nenechaly ujít tisíce poutníků z celé země. Bohoslužbu celebroval kardinál František Tomášek, přítomna byla řada dalších osobností z církevní i politické sféry.

Uplynulo čtvrtstoletí od mše, která se v katedrále sv.Víta konala u příležitosti kanonizace sv. Anežky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Anežčino svatořečení papežem Janem Pavlem II. se uskutečnilo o 13 dnů dříve v Římě, jen několik dní před začátkem politických změn v tehdejším Československu.

Svatá Anežka Česká, která žila ve 13. století, byla nejmladší dcerou krále Přemysla Otakara I. Namísto života v přepychu si zvolila chudobu a péči o potřebné, založila nemocnice, útulky pro chudé či řád křižovníků s červenou hvězdou. O její kanonizaci usilovala už Eliška Přemyslovna a poté i Karel IV., ale teprve roku 1874 byla prohlášena za blahoslavenou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …