Úporný, ale málo vynalézavý, psali o generálu Pavlovi v roce 1990

01.09.2022 11:32

Armádní generál ve výslužbě Petr Pavel chce kandidovat na post prezidenta. Ozývá se mu však také minulost, kdy nyní Seznam Zprávy například přinesly dokument, v němž je poznamenáno, jak si Pavel vedl v kurzu pro zpravodajce.

Úporný, ale málo vynalézavý, psali o generálu Pavlovi v roce 1990
Foto: Facebook
Popisek: Generál Pavel v pořadu 7 pádů Honzy Dědka

Pavel se kurzu pro zpravodajce, kde cvičili i práci s agenty, účastnil na sklonku éry totalitního režimu. Seznam Zprávy nyní získaly v Archivu bezpečnostních složek nové podrobnosti – konkrétně šestistránkový dokument, jenž se daného období Pavlova života týkal. 

Někdejší elitní parašutista z Prostějova se totiž od roku 1988 účastnil tříletého tajného postgraduálního studia pro vojenské zpravodajce. V hodnoticím textu je pak popisován jako člověk, jenž přistoupil ke studiu zodpovědně. 

„Při praktických cvičeních potvrdil adaptabilnost, dokázal vhodným způsobem využívat legend při plnění zámyslů i při vytěžování informátorů a schopnost úsporně, ale reálně a logicky vybírat a získávat podstatné údaje. Málo však, vzhledem ke svým schopnostem a předpokladům, využíval netradiční a vynalézavé formy řešení,“ zmiňuje se také v hodnocení.

Pavel však dlouhodobě vylučuje, že by se chystal na práci vojenského špiona. Sám na svůj web umístil dokumenty a tvrdil, že není již k nalezení nic, co ještě nebylo zveřejněno. Šest nově zveřejněných stránek, jež přinesl server Seznam Zprávy, však ukazuje, že Archiv bezpečnostních složek ještě ukrýval poklady, které veřejnost neviděla. Sám Pavel uvedl, že zmíněný dokument z období zpravodajského kurzu rovněž až do této chvíle neviděl. 

„Na mých předchozích prohlášeních se nic nezmění, ani kdyby bylo uvolněno deset dalších dokumentů,“ zmínil závěrem Pavel pro server Seznam Zprávy.

Armádní generál Petr Pavel zahájí kampaň do prezidentských voleb 6. září, kdy představí svůj program. Poté začne objíždět kraje. Řekl to při natáčení televizního pořadu 7 pádů Honzy Dědka. „Svůj program představím a kampaň naplno spustím v úterý 6. září. Od tohoto okamžiku také začnu objíždět kraje s cílem získat podporu občanů formou podpisů i příspěvků na kampaň,“ řekl Pavel.

Uvedl, že do voleb jde jako nezávislý kandidát, potřebuje tedy nasbírat 50 tisíc podpisů občanů. Motivaci zapojit se do boje o Pražský hrad zdůvodnil tím, že chce pomáhat Česku v těžké době, kdy čelí několika krizím a také důsledkům války na Ukrajině. „Prezidentské volby budou o tom, zda si za hlavu státu vybereme člověka, který ví, jak se v krizi chovat a Česko tímto nelehkým obdobím provede,“ řekl ČTK bývalý šéf generálního štábu české armády a bývalý předseda Vojenského výboru NATO.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku. Z aktuálního volebního modelu agentury Median vyplývá, že šéf hnutí ANO Babiš má pro první kolo prezidentské volby stále největší podíl hlasů, ale v druhém kole by ho Pavel porazil. V prvním kole se podle volebního modelu agentury Median na společné třetí místo za Babišem a Pavlem posunuli senátor Marek Hilšer a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…