Uprchlíci: Trochu jiný hlas z Německa. Ne ten, kterým zní Merkelová

17.09.2015 12:04

Novinář a spisovatel Václav Vlk st. se na serveru NeviditelnýPes.cz loučí s Angelou Merkelovou i se starým Německem. Rozebírá také uprchlickou krizi.

Uprchlíci: Trochu jiný hlas z Německa. Ne ten, kterým zní Merkelová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Stačilo pár dní a pár desítek tisíc muslimů v Mnichově a okolí a Velká Angela 15. září 2015, už zřejmě poněkud vystřízlivělá ze sluníčkovského nadšení nad emigranty, řekla: ‚Tady není volba, v jaké zemi a v jakém městě by člověk (emigrant) rád byl. Neexistuje žádné právo volby, kam by člověk chtěl jít, a to by se mělo těm uprchlíkům říci‘,“ píše úvodem a pozastavuje se nad tím, kdo by to těm uprchlíkům měl říct, když ne sama Angela, jež je pozvala a nyní prohlašuje, že Německo se o ně nezvládne postarat a měly by mu pomoci ostatní země EU.

Vzhledem k přerozdělování uprchlíků bychom potřebovali od Evropské unie nějaké odpovědi, podotýká následně Václav Vlk st. Naše média tak prý nečiní, němečtí novináři si však servítky neberou. Hugo Müller-Vogg sestavil na internetovém deníku Tichys' Einblick 25 otázek o uprchlících a důsledcích. U článku je také obrázek, na němž Archanděl Gabriel vyhání Adama a Evu z ráje, načež oni konstatují, že stejně chtěli jít raději do Německa. 

Původní text ZDE.

Müller-Vogg se především pozastavuje nad počtem uprchlíků, kteří mají v letošním roce do Německa přijít. Jeho otázky však směřují i ke kvótám. „Má EU pravomoc poslat uprchlíky proti jejich vůli do některých zemí, kde jich je příliš málo, na základě nějakých dohodnutých kvót?“ ptá se například. „Bude příliv lidí z jiných kultur, postavených na silné muslimské víře, do stávající paralelní společnosti (oblasti obývané neintegrovanými cizinci – viz Berlín) větší?“ ptá se také. Pozastavuje se i nad potížemi ohledně začleňování takového množství přistěhovalců.

Další otázky směřují také k církvi. „11 500 katolických farností přijme na pokyn papeže rodiny a každá farnost obdrží ‚alespoň‘ jednu uprchlickou rodinu? Jsou kláštery a jiné náboženské instituce připraveny udělat totéž?“ ptá se. A pokračuje: „Bude 14 800 protestantských zařízení následovat katolíky? Ví někdo něco o cílených aktivitách německých alternativních komunit přijímat a pečovat o uprchlíky?“

„Spolkový vicekancléř Sigmar Gabriel považuje příchod půl milionu uprchlíků za zvládnutelný. Jsou již v dalších úvahách o přílivu uprchlíků zahrnuty počty dalších lidí, které budeme muset přijmout v rámci zákona o slučování rodin, nebo ne?“ ptá se německý novinář dál. A zároveň si také klade otázku, zda bude Německo lepší zemí po příchodu několika milionů převážně mimoevropských muslimů. „A proč?“ dodává.

„Je pravda (říká autor), že otázky týkající se budoucnosti není snadné odpovědět. Ale nějak mám dojem, že politika v současné době potlačuje mnoho otázek, protože odpovědi se mohou ukázat nepříjemné. Možná, že se opravdu mýlím. To by bylo hezké. Tolik německý komentátor. Většinu těchto otázek bychom měli klást my. A politici by na ně měli hledat odpovědi. Místo toho je každý tazatel označen za xenofoba, rasistu a čecháčka,“ uzavírá Vlk st.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …