Uprchlíci jsou jako vlna tsunami, překvapil v televizní debatě Sobotkův poslanec

14.09.2015 23:38

Nebývale silné uprchlické vlně, které v těchto dnech čelí Evropa, byl věnován i třetí diskusní pořad ČT24 během pondělního večera. V úvodu Událostí, komentářů nejprve zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš informoval, že německá policie už na hranici s Rakouskem kontroluje všechny okresní silnice, ale asi ne všechny horské silničky. I když se kontrolují auta jen namátkově, i to způsobuje komplikace.

Uprchlíci jsou jako vlna tsunami, překvapil v televizní debatě Sobotkův poslanec
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Na rakousko-německých hranicích bylo dnes zadrženo asi 500 migrantů. Německá policie je zadrží a odveze do registračních center, kde je prokázána jejich totožnost a mohou požádat o azylové řízení. To, že v neděli byla zastavena vlaková doprava mezi oběma zeměmi, prý znamenalo velkou úlevu pro Mnichov, který již příliv migrantů nezvládal.

Dalším účelem zavedení hraničních kontrol je prý dostat proud migrantů pod kontrolu. „V Německu se pohybovali často lidé, o kterých neměl nikdo žádné ponětí, což bylo nemalé bezpečnostní riziko,“ poznamenal zpravodaj. Podle něj Němci chápou, že bylo něco třeba udělat, zejména s ohledem na vyhrocenou situaci v Bavorsku. Komentátoři německých listů to ale chápou jako bezradnost politiky Angely Merkelové.

Srbsko-maďarská hranice už je neprodyšně uzavřena

Další reportér ČT David Miřejovský z maďarsko-srbské hranice pak hlásil, že od pondělní páté nebo šesté hodiny odpolední je už tato zelená hranice hermeticky uzavřena. Ovšem oficiálních sedm hraničních přechodů dál funguje. I tak ale za celý dnešní den přišlo do Maďarska asi 5 800 lidí. A jsou zprávy, že přes Srbsko přichází dalších 20 tisíc lidí. Mnoho uprchlíků se v Maďarsku registrovat nechce, a proto zůstávají na srbské straně hranice. Je pravděpodobné, že plot se budou snažit obcházet přes chorvatské nebo rumunské území.

V další části pak o problému diskutovala čtveřice politiků. Senátor Václav Láska (SZ) si nemyslí, že je to konec Schengenu. Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) doufá, že Schengen zůstane zachován. Ale přiznává, že „nemůžeme být svědky toho, že někdo odhazuje pas a odmítá poskytnout otisky prstů“. Tyto kontroly považuje za dočasné, je to prý jeden z kroků, jak dostat situaci pod kontrolu. Podle ní je třeba jednat s Tureckem, v tamních uprchlických táborech jsou prý špatné podmínky. Když by se je podařilo zlepšit, tolik lidí by nebylo motivováno vydávat se na tuto strastiplnou cestu.

Zavádění hraničních kontrol je logické řešení

Robert Váňa (ČSSD), šéf bezpečnostního výboru sněmovny, uvedl, že evropští ministři se snaží Schengen udržet, ale státy jej uzavírají. Je to logické řešení, pokud jsou vnější hranice děravé jako cedník. „Skutečně to spustí dominový efekt, pokud nikdo nechce držet černého Petra, kam se uprchlíci ještě pohrnou,“ poznamenal.

Senátorka Zuzana Baudyšová (nestraník, za ANO) si myslí, že migranti budou v Evropě vykořenění, protože přijdou do jiné kultury. Bylo by proto dobré, aby na to byli upozorněni před tím, než odejdou ze své země. „Přechod africké populace do německých podmínek bude obtížný, spokojenost nebude, přinese to zmatek do populace, mix tří kontinentů nebude šťastný. Je třeba otevřít jim oči, všichni vidí blahobyt v Německu, ale nevysvětlí jim nikdo, o co jde,“ uvedla.

Váňa současnou situaci přirovnal k tomu, že voda je potřebná k životu, ale vlna tsunami nás zabije. „Je třeba těm lidem pomoci, ale dostáváme se na hranice možností, dříve nebo později přestane být ta pomoc možná,“ varoval.

Pět milionů migrantů by Evropa zvládnout mohla

Senátor Václav Láska (SZ) si myslí, že když EU má 500 milionů lidí, pět milionů je jedno procento, a to by se zvládnout dalo. Je podle něj nutné rozlišovat mezi uprchlíkem a ekonomickým migrantem, i když to bude velmi drahé.

Váňa pak poznamenal, že současná situace je mimořádná a nikdo s ní nepočítal. „A některým to zřejmě ještě nedochází. ČR je zatím osamocena s několika zeměmi, ale už i německý tisk o tom píše, že východní Evropa má pravdu. Zdá se, že i ostatním pod dojmem těchto událostí už to dochází,“ dodal.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…