Uprchlíci kradou a znásilňují! Máme strach, zaznělo v ČT od Češky z Itálie

16.06.2015 10:02

O problémech spojených s vlnou uprchlíků, kteří se v těchto dnech valí do Evropy, budou dnes v Lucemburku jednat ministři vnitra EU. Kromě Řecka zaplavují desetitisíce migrantů také Itálii. V ranním vysílání České televize dnes o tom, jak příliv uprchlíků vnímají obyčejní Italové, hovořila zakladatelka krajanské komunity Italky z České a Slovenské republiky Monika Skokanová, která žije nedaleko Milána.

Uprchlíci kradou a znásilňují! Máme strach, zaznělo v ČT od Češky z Itálie
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Moderátor nejprve připomněl, že jen loni do Itálie přicestovalo na 170 tisíc uprchlíků. Italský premiér Matteo Renzi nedávno prohlásil, že pokud problém nevyřeší země EU společně, poradí si Itálie sama. Jak přesně ale neřekl.

Imigranti jsou hlavně z Libye, Súdánu a Eritreje

Jen Milánem za poslední rok prošlo asi 64 tisíc imigrantů. Důvodem tohoto množství je, že většina jich se chce dostat dál na sever do Evropy a Miláno je důležitým dopravním uzlem. Podle Skokanové jen malá část uprchlíků zůstala v Miláně a požádala si zde o azyl. Imigranti jsou prý převážně z Libye, ze Súdánu a z Eritreje. Denně přichází do Milána několik stovek nových uprchlíků denně a jejich počty dále rostou.

Skokanová si posteskla, že původní obyvatelé Itálie mají z uprchlíků čím dál tím větší strach. „Stále více se potkáváme s lidmi ležícími na nádražích, děti pobíhají po cestách, začíná být opravdu chaos,“ svěřila se s tím, že část přistěhovalců začíná místní lidi okrádat a bohužel i znásilňovat.

Na otázku moderátora, zda to nejsou jen neověřené informace uvedla, že to jsou policií potvrzené případy. Podle Skokanové ale i italští policisté mají strach, protože uprchlíci se okamžitě začínají ohrazovat rasismem. „Takže pokud se stane nějaký případ, tak jsou do pár dnů venku, protože EU nad Itálií stojí a všechno se strašně řeší,“ řekla Skokanová.

Když nedojde k dohodě s ostatními zeměmi EU, Italové prý začnou lodě s uprchlíky vracet

Podle ní se Italové rozdělili na dva tábory. Jedni jsou pro přijímání uprchlíků, druzí jsou proti. „Začíná to vřít i na sociálních sítích. Přátelé mezi sebou se hádají a ruší kontakty, protože tohle téma začalo být opravdu hodně delikátní,“ prohlásila Skokanová.

Prý se v poslední době objevuje teorie, že to vše je způsobeno schválně, že italská vláda se snaží obyčejné lidi mezi sebou rozeštvat proto, aby nevěnovali pozornost tomu, co se děje nahoře v politice. Na otázku moderátora, jaké má pro to důkazy, uvedla, že je to spíše pocit lidí. „Protože vláda říká, že má svázané ruce kvůli tomu, že EU chce to a tamto...“

Na závěr rozhovoru s Češkou žijící v Itálii se jí moderátor zeptal, jaké kroky čeká od italské vlády, pokud se s ostatními zeměmi osmadvacítky na řešení uprchlického problému nedomluví. „Údajně budou posílat lodě zpátky, pokud evropské země neotevřou hranice, aby imigranti mohli pokračovat zpátky do Evropy,“ odpověděla Skokanová s tím, že podle ní by bylo nejlepší zastavit příval imigrantů do Evropy a začít u kořene problému. „Investovat peníze do humanitární pomoci přímo v místě. Protože když ti lidé odjedou z Afriky, tím se problém neřeší, ale jen přesouvá,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…