Uprchlíci nemohou za naše pokažené životy, vzkazuje pirát Peksa. Zázračné tři měsíce, kdy populisté neměli odvahu...

21.05.2022 18:10 | Analýza

„Zažili jsme zázračné tři měsíce času, kdy nikdo z populistů neměl odvahu roztáčet spirálu nenávistí proti uprchlíkům. Už se zase rozjíždí stejná písnička. Uprchlíci opravdu nemohou za naše pokažené životy,“ řekl poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Česká pirátská strana), jenž pro ParlamentníListy.cz shrnul kroky vlády ČR v posledních měsících.

Uprchlíci nemohou za naše pokažené životy, vzkazuje pirát Peksa. Zázračné tři měsíce, kdy populisté neměli odvahu...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Situace v ČR určitě není jednoduchá a jako Piráti se ji snažíme řešit. Jsem rád, že se podařilo prosadit příspěvek na dítě, stejně potřebujeme valorizovat všechny další částky, které se řeší, ať už se jedná o mateřskou nebo důchody, na což my jako Piráti tlačíme. Problémem zároveň je, že pětikoaliční vláda ČR je složité administrativní těleso a chvíli trvá, než se něco pohne,“ podotýká poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti).

Konkrétně by se podle něj měla Česká republika zaměřit na zvýšení minimální mzdy, životního minima a v průběhu krize na nízkopříjmové osoby, což označil za nejdůležitější. „Krize dopadá na nízkopříjmové třídy, ty jsou nejvíce ohrožené a myslím, že je třeba se na ně soustředit, aby se nepropadly do ještě horších problémů. Vláda ČR tím, že premiér je z ODS, se zaměřuje spíše na výšepříjmové skupiny. Ne, že bych jim to nepřál, ale prioritou jsou nízkopříjmové osoby, které jsou ve větším ohrožení,“ řekl pirátský europoslanec.

Kde se tedy Piráti, kteří dlouhodobě odmítají zařazení k levici či pravici, nacházejí v politickém spektru? „Od vzniku České pirátské strany jsem říkal, že my dělení na levici a pravici neřešíme. Pro větší srozumitelnost jsme začali říkat, že jsme středoví, ale v praxi to funguje tak, že řešíme problémy, nikoliv ideologii. Problémem v ekonomické krizi je, že nejzranitelnější a krizí postiženy nejvíce jsou určité skupiny, a tím pádem je třeba pomáhat nejzranitelnějším lidem. Jestli tomu říkáte levicová politika, může být, ale soustřeďujeme se na rozumné řešení, ne ideologii,“ prohlásil Mikuláš Peksa.

Peksa: Piráti jsou vidět

Diskusi v rámci zdražování rozpoutala otázka plošné pomoci – tedy zda je lépe pomoci plošně všem, nebo cíleně pouze určitým skupinám společnosti. „Existují dva přístupy. Buď pomáháte plošně a všem proto, že je to rychlé a pomoc putuje rychle ke všem. Nebo cíleně, a pak je třeba zacílit dobře. A mezi těmito přístupy je třeba si vybrat, pak už je to na manažerských schopnostech Ministerstva práce a sociálních věcí, které to má na starosti. Byl bych rád, kdyby si ministr vybral strategii a té by se držel. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) by mohl být rozhodnější a podmínky by měl stanovit zavčasu, nikoliv až na tiskové konferenci,“ podotkl pirát Peksa. Dále však připustil možnou kombinaci plošné a cílené pomoci obyvatelům ČR. „Čistě prakticky bych řekl, že když nastane krize, je vhodná pomoc bezprostřední a plošná, aby se co nejrychleji dostala k lidem. A pak pokračovat spíše cílenou pomocí. Nemusíme přistupovat a priori k jedné či k druhé variantě, kombinace dvou řešení může být optimální,“ řekl.

Peksa navíc nesouhlasí s kritikou, že by Piráti v Česku nebyli dostatečně vidět při své práci. „Díval jsem se na čísla viditelnosti jednotlivých politiků a stran, jaký je dosah. Tvrzení, že Piráti nejsou vidět, je nepravdivé. Když se podíváme na počet lidí, který nás vidí a vnímá v médiích, jejich počet spíše narostl,“ řekl. Viditelnost konkrétních politiků prý souvisí také s tím, která strana ve vládní pětikoalici (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti) má na starosti jaká ministerstva. Vládních stran je pět a ministerstev je 17. „Piráti mají tři ministry,“ připomíná Peksa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…