Uprchlíci nemohou za naše pokažené životy, vzkazuje pirát Peksa. Zázračné tři měsíce, kdy populisté neměli odvahu...

21.05.2022 18:10 | Analýza

„Zažili jsme zázračné tři měsíce času, kdy nikdo z populistů neměl odvahu roztáčet spirálu nenávistí proti uprchlíkům. Už se zase rozjíždí stejná písnička. Uprchlíci opravdu nemohou za naše pokažené životy,“ řekl poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Česká pirátská strana), jenž pro ParlamentníListy.cz shrnul kroky vlády ČR v posledních měsících.

Uprchlíci nemohou za naše pokažené životy, vzkazuje pirát Peksa. Zázračné tři měsíce, kdy populisté neměli odvahu...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

„Situace v ČR určitě není jednoduchá a jako Piráti se ji snažíme řešit. Jsem rád, že se podařilo prosadit příspěvek na dítě, stejně potřebujeme valorizovat všechny další částky, které se řeší, ať už se jedná o mateřskou nebo důchody, na což my jako Piráti tlačíme. Problémem zároveň je, že pětikoaliční vláda ČR je složité administrativní těleso a chvíli trvá, než se něco pohne,“ podotýká poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti).

Konkrétně by se podle něj měla Česká republika zaměřit na zvýšení minimální mzdy, životního minima a v průběhu krize na nízkopříjmové osoby, což označil za nejdůležitější. „Krize dopadá na nízkopříjmové třídy, ty jsou nejvíce ohrožené a myslím, že je třeba se na ně soustředit, aby se nepropadly do ještě horších problémů. Vláda ČR tím, že premiér je z ODS, se zaměřuje spíše na výšepříjmové skupiny. Ne, že bych jim to nepřál, ale prioritou jsou nízkopříjmové osoby, které jsou ve větším ohrožení,“ řekl pirátský europoslanec.

Kde se tedy Piráti, kteří dlouhodobě odmítají zařazení k levici či pravici, nacházejí v politickém spektru? „Od vzniku České pirátské strany jsem říkal, že my dělení na levici a pravici neřešíme. Pro větší srozumitelnost jsme začali říkat, že jsme středoví, ale v praxi to funguje tak, že řešíme problémy, nikoliv ideologii. Problémem v ekonomické krizi je, že nejzranitelnější a krizí postiženy nejvíce jsou určité skupiny, a tím pádem je třeba pomáhat nejzranitelnějším lidem. Jestli tomu říkáte levicová politika, může být, ale soustřeďujeme se na rozumné řešení, ne ideologii,“ prohlásil Mikuláš Peksa.

Peksa: Piráti jsou vidět

Diskusi v rámci zdražování rozpoutala otázka plošné pomoci – tedy zda je lépe pomoci plošně všem, nebo cíleně pouze určitým skupinám společnosti. „Existují dva přístupy. Buď pomáháte plošně a všem proto, že je to rychlé a pomoc putuje rychle ke všem. Nebo cíleně, a pak je třeba zacílit dobře. A mezi těmito přístupy je třeba si vybrat, pak už je to na manažerských schopnostech Ministerstva práce a sociálních věcí, které to má na starosti. Byl bych rád, kdyby si ministr vybral strategii a té by se držel. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) by mohl být rozhodnější a podmínky by měl stanovit zavčasu, nikoliv až na tiskové konferenci,“ podotkl pirát Peksa. Dále však připustil možnou kombinaci plošné a cílené pomoci obyvatelům ČR. „Čistě prakticky bych řekl, že když nastane krize, je vhodná pomoc bezprostřední a plošná, aby se co nejrychleji dostala k lidem. A pak pokračovat spíše cílenou pomocí. Nemusíme přistupovat a priori k jedné či k druhé variantě, kombinace dvou řešení může být optimální,“ řekl.

Peksa navíc nesouhlasí s kritikou, že by Piráti v Česku nebyli dostatečně vidět při své práci. „Díval jsem se na čísla viditelnosti jednotlivých politiků a stran, jaký je dosah. Tvrzení, že Piráti nejsou vidět, je nepravdivé. Když se podíváme na počet lidí, který nás vidí a vnímá v médiích, jejich počet spíše narostl,“ řekl. Viditelnost konkrétních politiků prý souvisí také s tím, která strana ve vládní pětikoalici (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti) má na starosti jaká ministerstva. Vládních stran je pět a ministerstev je 17. „Piráti mají tři ministry,“ připomíná Peksa.

„Mezi pěti stranami ve vládě je podstatné, kdo se prosadí více, a Pirátům se zatím daří využít vliv nadprůměrně oproti tomu, co by se s danými kartami dalo uhrát,“ poznamenal europoslanec s tím, že ani nižší podpora voličů v průzkumech veřejnosti nemusí znamenat neúspěch Pirátů. „Je to na složitější sociologickou analýzu a ani si nejsem jist, zda má cenu ji dělat. Politici mají pracovat, dodávat výsledky, a voliči to ocení,“ míní Peksa.

Zázračné tři měsíce

V souvislosti se stovkami tisíc uprchlíků, kteří utekli z Ukrajiny, se vyrojily obavy o bezpečnostní situaci v České republice. První měsíce totiž Česká republika nekontrolovala ani neevidovala, kdo do země přichází. To začalo až nyní. „Zažili jsme zázračné tři měsíce času, kdy nikdo z populistů neměl odvahu roztáčet spirálu nenávistí proti uprchlíkům a po mnoha letech to byla krásná výjimka. Už se zase rozjíždí stejná písnička opozice, která obviňuje uprchlíky, kteří k nám přicházejí. Uprchlíci opravdu nemohou za naše pokažené životy,“ řekl Peksa pro ParlamentníListy.cz.

O bezpečnostní situaci v zemi se však obávají nejen opoziční politici, ale také různí odborníci, kteří varovali před přicestováním kriminálníků, pašováním zbraní, drog a nulovou evidencí těch, kdo jsou na českém území. „Není to pravda, protože když někdo vstupuje do Evropské unie, která začíná na východních hranicích Slovenska, prochází kontrolou a neměl by zde existovat problém. Vše se kontroluje. Situace je zvláštní tím, že na Ukrajině existuje počet lidí, kteří mají maďarské pasy. Maďarský premiér Viktor Orbán rozdával pasy různým lidem mimo maďarské území a tím sledoval nějaké politické cíle, ale to jaksi nemá úplně dobrý základ. Myslím, že právě bezpečnostní riziko, které způsobil Orbán, se nyní řeší,“ poznamenal pirát Peksa.

A zda Vít Rakušan, předseda STAN a ministr vnitra, zvládá současnou situaci s uprchlíky dobře? „V mezích možností. Pokud někdo vstupuje na území Evropské unie a má maďarský pas, musíme to řešit. Pochopitelně to nyní vyvolává překvapení, že chce část lidí s evropskými pasy žít v zahraničí, a nikdy nemělo nastat, že by toho zneužívali,“ upozorňuje Peksa.

Česká republika v Radě OSN pro lidská práva? Majstrštyk

Jako poslanec Evropského parlamentu Peksa okomentoval také úsilí Ukrajiny o členství v Evropské unii. Jsou reálné žádosti Ukrajiny o urychlení kandidátského procesu o členství v EU? „Kandidátský proces může být udělen bezprostředně, nicméně je to začátek procesu o přistoupení. Pak je na řadě přístupová dohoda a země musí upravit svůj právní řád, aby byl kompatibilní s tím evropským. V případě Ukrajiny – stejně jako u všech států – to zabere nějaký čas,“ popsal europoslanec. Dle jeho názoru je třeba Ukrajině pomoci nejen s právnickou částí, ale i s dalšími aspekty. Každý kandidát do Evropské unie totiž musí splňovat určité podmínky ekonomické i demokratické. Peksa tvrdí, že „podmínky nejsou pro Ukrajinu neproveditelné“.

Souhlasí také s prohlášením šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyen, že „Rusko je přímým ohrožením pro uspořádání světa“. „V tom si bohužel myslím, že má pravdu, a Rusko to názorně předvedlo. Memy kolující po internetu, že Vladimir Putin je tou nejlepší reklamou na vstup do Severoatlantické aliance, jsou hlubokou pravdou. Přesvědčit finskou a švédskou společnost, že se má něco takového stát, se zdálo před půl rokem naprosto nemožné. Švédsko a Finsko masově změnily názor a chtějí vstup do NATO. Jde o názornou ukázku toho, jak Putin děsí státy v okolí Ruska,“ poznamenal pirát.

Rusko bylo kvůli vojenskému napadení Ukrajiny vyloučeno z Rady Organizace spojených národů pro lidská práva. Peksa to vnímá jako „majstrštyk“. „Je to majstrštyk a chtěl bych přímo poděkovat kolegovi Janu Lipavskému (Piráti), který řídí ministerstvo zahraničí ČR. Skutečnost, že se z té Rady OSN podařilo vytlačit Rusko, beru jako skutečný český i pirátský úspěch a jsem na to hrdý. Jen tak dál,“ prohlásil Mikuláš Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…