Uprchlíci se prý vracejí. Nedostali, co čekali

15.12.2015 12:54

Roste počet žadatelů o azyl z různých zemí, kteří po zkušenostech s azylovými přijímacími řízeními a podmínkami, v nichž musí přečkat, raději odešli zpět do vlasti. Podle rakouské odnože webu The Local je stále vyšší počet kosovských Srbů, Afghánců a Iráčanů, kteří než aby dále čekali, vrací se tam odkud přišli.

Uprchlíci se prý vracejí. Nedostali, co čekali
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Rakouské ministersvo vnitra uvádí, že letos od ledna do listopadu dobrovolně opustilo Rakousko více než 1100 kosovských uprchlíků. Jejich země je považována za bezpečnou, a tudíž nemají velkou šanci na získání azylu. Naopak Iráčané a Afghánci mají výrazně lepší šanci, přesto i lidé z jejich řad se stále častěji vrací domů.

Podle neziskové organizace Caritas se od září až doposud rozhodlo vyrazit domů na 257 Iráčanů, 35 Afghánců a 53 Íránců, z nichž naprostá většina přečkávala ve Vídni. Celkem se tak vrátilo již více než 530 lidí zpět do Iráku, 120 do Afghánistánu.

„Mnozí z nich se bojí deportace a ponížení s ní spojeným,“ řekl mluvčí Caritas Martin Gantner, podle kterého se někteří vrací zpět za rodinami a jiní jsou zklamaní, že Evropa nedostála jejich očekáváním. Hledají nový „pocit bezpečí“, který jim v Rakousku chybí.

Celý text zde

„Chtěli jsme mír, svobodu a budoucnost,“ řekl jeden ze tří Iráčanů, kteří se po třech měsících strávených v Rakousku vrací do vlasti. „Jenom nás tu ponižují,“ řekl druhý. „Byla chyba sem přijít. Lidé se tu na nás dívají, jako bychom byli teroristé, a jediné, co chceme, je mír. Ke psům se v Rakousku chovají lépe než k uprchlíkům – ti aspoň mají něco dobrého k jídlu a dokonce dostávají i oblečení.“

Rostoucí trend v návratech domů potvrdila i afghánská a irácká ambasáda ve Vídni s tím, že vydávají cestovní povolení tuctům svých občanů denně. „Lety pak z většiny financuje rakouské ministerstvo vnitra a Evropská unie.“

„Mnozí Iráčané tvrdí, že tu očekávali lepší sociální péči a mnoho z nich mělo také mylné představy o tom, jak dlouho potrvá azylový proces. Neuvědomili si, že budou muset čekat rok i déle, než se k nim budou moci přidat jejich rodiny,“ řekl Günter Ecker, šéf vídeňské organizace pro lidská práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …