Uprchlíci se vítají, to je základ demokracie, školil Hollande po telefonu Trumpa. A své mu řekli i další politici

29.01.2017 16:57

45. prezident USA Donald Trump absolvoval další rozhovory se zahraničními politiky. Po rozhovorech s britskou premiérkou přímo v Bílém domě telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Oba evropští politici Trumpovi sdělili, že bojovat proti terorismu je jistě správné, ale zakazovat Arabům vstup do USA ani náhodou není správnou cestou.

Uprchlíci se vítají, to je základ demokracie, školil Hollande po telefonu Trumpa. A své mu řekli i další politici
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

„Kancléřka je přesvědčena, že ani tolik důležitý boj proti terorismu neopravňuje ke stigmatizaci skupiny lidí, které spojuje toliko společná víra,“ prohlásil po telefonátu Trumpa s Merkelovou mluvčí kancléřky Steffen Seibert. Merkelová prý Trumpovi sdělila, že velmi lituje jeho rozhodnutí zakázat lidem z určitých zemí vstup na půdu USA. Informovala o tom agentura Reuters.

Celou zprávu naleznete zde.

Angela Merkelová prý Trumpovi připomněla, že světové společenství je vázáno Ženevskými konvencemi, které vybízejí k pomoci lidem, kteří pomoc potřebují. Bez ohledu na jejich původ. Obdobné stanovisko zaujal podle agentury AFP také končící francouzský prezident Francois Hollande. Trumpovi prý sdělil, že přijímání pronásledovaných lidí je povinností demokratických zemí. „Povinnost přijmout uprchlíky patří k základům demokracie," sdělil podle agentury AFP Hollande Trumpovi.

Německý sociální demokrat Thomas Oppermann pro Die Welt konstatoval, že to, co Trump učinil, podkopává pověst Spojených států jako země otevřené imigrantům. „Nikdo by neměl být diskriminován na základě svého náboženského přesvědčení,“ doplnil poslanec. Dieter Janecek, poslanec ze Strany zelených, zašel ještě dál. „Donald Trump již není spolehlivým partnerem. Pokud toto šílenství nebude odvoláno, je třeba prozkoumat možnost zákazu cestování Stephena Banona, poradce Bílého domu do EU, protože on stojí za tímto nařízením,“ doplnil poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…