Uprchlíci ve stanech v Tróji – nabralo to spád. Hřib jde po Fialovi, ODS po Hřibovi

11.05.2022 17:31 | Ze sítí

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) se zlobí na premiéra Petra Fialu (ODS). Důvodem je podle Hřiba nedostatek volných kapacit pro ubytování běženců a vytvoření stanového městečka. "Mrzí mě to, protože jsem před tím vládu varoval," poznamenal Hřib, že toto mělo být až poslední možností.

Uprchlíci ve stanech v Tróji – nabralo to spád. Hřib jde po Fialovi, ODS po Hřibovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Prahy Zdeněk Hřib

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí
Dočasné přístřeší se zázemím pro ukrajinské uprchlíky vznikne v pražské Troji. Kapacita bude 150 osob. Hasiči již dostali pokyn ke stavbě stanového městečka od ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). ČTK to dnes řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Důvodem vzniku je nedostatečná kapacita míst v Praze. Kromě stanového městečka je podle informací ČTK ve hře ještě zřízení přístřeší pro uprchlíky v karlínských kasárnách. Do řešení situace se zapojí i neziskové organizace, uvedl dnes dopoledne na Twitteru ministr Rakušan.

„Hasiči dnes dostali pokyn ke stavbě stanového městečka v Troji od pana ministra Rakušana. Už ale teď víme, že toto řešení nebude dostatečné. Řeší problém pouze 150 osob. Toto musí řešit vláda, potažmo premiér (Petr) Fiala. Azylová a migrační politika je v této bezprecedentní situaci zcela na nich. Od počátku považujeme stavbu stanového městečka za nejkrajnější řešení a snažíme se situaci řešit jinými, vhodnějšími prostředky,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Praha už nemá volné kapacity pro ubytování běženců. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes ráno napsal, že vytvoření stanového městečka měla být až poslední možnost, a vládu před tím varoval. Hřib také zaslal dopis premiéru Fialovi, ve kterém vládu vyzval k vytvoření systému rozdělování uprchlíků do krajů, jinak Praze hrozí kolaps a bude muset kvůli přetíženosti zavřít své centrum pro uprchlíky ve Vysočanech.

„Toto není v kompetenci krajů, ale na řešení vlády ČR. Opakovaně několik týdnů voláme o pomoc stát, neboť máme plné kapacity a Správa uprchlických zařízení nám dává jen desítky lůžek denně,“ doplnil Hofman.

„A neměl byste spíš označit Víta Rakušana, který má tohle na starosti?“ zeptal se pak jeden z diskutujících, načež zareagoval poslanec a starosta pražské městské části 6 Ondřej Kolář (STAN).

„Ale on ani neví, že vůbec máme něco jako Ministerstvo vnitra,“ napsal.

„Primátor Hřib je hrubě nespokojen s nekonáním vlády, v níž sedí jeho předseda,“ napsal také ke komentáři primátora Zdeňka Hřiba šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. Následně pak ještě dopsal: „Je skvělé neumět vyřešit problém – a ještě se u toho rozhádat. Změna, které můžete věřit.“

„Situace na pražském hlavním nádraží se řeší. Lidi nenecháme spát na chodbách. Vznikne proto dočasné přístřeší s veškerým zázemím. Zapojené budou i neziskové organizace. Stále jednáme s Maďarskem o zrychlení screeningu příchozích do ČR,“ sdělil k problému v Praze Vít Rakušan. Mnozí z romských uprchlíků z Ukrajiny mají totiž dvojí občanství a jako občané Maďarska nemají na pomoc v ČR nárok.

Hlavní město nyní řeší zejména problém s romskými uprchlíky, kteří přebývají na hlavním nádraží. V nedůstojných podmínkách tam podle občanských iniciativ žijí stovky lidí. V sále Fantovy budovy je 70 lůžek, které poskytla Správa železnic, dalších až 210 lidí může přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku. Všechny kapacity jsou ale často naplněny. Magistrát proto požádal státní Správu uprchlických zařízení o pomoc.

Primátor Hřib se k problému vyjadřoval již včera na Twitteru. „Apeloval jsem dopisem na Petra Fialu, že o lidi prchající před válkou musí být postaráno napříč celou ČR. Kapacity Prahy už nestačí! Pokud vláda nerozloží nápor rovnoměrně v regionech, budeme muset zavřít asistenční centrum. Nedává smysl registrovat uprchlíky v přeplněné lokalitě,“ psal Hřib.

„Jistě že dává. Dává smysl je registrovat tam, kde vystoupí z vlaku. Relokace do ostatních regionů je potřebná a nutná, ale asi těžko může proběhnout bez předchozí registrace. Tu výhrůžku se zavřením KACPU myslíte vážně?!“ reagoval pak na Hřiba zastupitel třetí pražské městské části Matěj Žaloudek.

K situaci na pražském hlavním nádraží se vyjádřila také poslankyně a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová. „Situace na pražském hlavním nádraží je neudržitelná, byla jsem tam s Jakubem Michálkem včera. Lidé leží na chodbách v nevyhovujících podmínkách, čekají na ověření občanství. Ale to se i na naléhání Zdeňka Hřiba mění. Vzniká dočasné přístřeší se zázemím, aby lidé měli kde spát,“ uvedla.

Do Hřiba si pak pro změnu rýpl politolog z ODS, Filip Nekola. „Jestli by nebylo lepší, kdyby dělal svoji práci namísto plivání na vládu,“ sdílel Nekola.

„Na březnovém jednání ZHMP dostala Rada hlavního města za úkol vyhodnotit absorpční kapacitu pro uprchlíky z Ukrajiny! Neudělali nic a teď vyhrožují stanovým městečkem? Pane primátore, pracujte zejména vy, když řídíte vnitro (PirSTAN) a stejně tak hlavní město!“ okomentoval kroky primátora Hřiba kriticky Tomáš Portlík, starosta Prahy 9 a zastupitel ZHMP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…