Uprchlická vlna z Ukrajiny. Ekonom počítá, co udělá se státním rozpočtem. Ten nový nevydrží

10.03.2022 22:16

Ekonom Vladimír Pikora se obává, co uprchlická vlna z Ukrajiny udělá s novým rozpočtem, který počítá s výrazně nižším schodkem, než byl schodek předešlý. Už teď je jasné, že nový rozpočet dlouho nevydrží, nahradí jej rozpočtové provizorium a poté přijde novela s hlubokým deficitem, uvedl v komentáři pro Reflex.

Uprchlická vlna z Ukrajiny. Ekonom počítá, co udělá se státním rozpočtem. Ten nový nevydrží
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Otázkou nyní zůstává, kolik k nám přijde uprchlíků a jak velkou pomoc jim dáme. Nyní je v Česku 200 tisíc uprchlíků, vláda uvedla, že hledá bydlení až pro 400 tisíc Ukrajinců prchajících před válkou. „Klíčový je fakt, že náklady nebude pociťovat jen státní rozpočet, ale i rozpočty obcí a krajů. Ani ty s migrační vlnou takového kalibru nepočítaly,“ dodává Pikora.

Původní text ZDE.

Kvůli pádu ruské banky Sberbank některé obce najednou nemají ani na mzdy, zřejmě budou potřebovat od státu nějaký překlenovací úvěr, než likvidátor rozprodá aktiva banky, což může stát miliardy.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Problémem nového rozpočtu je i to, že počítá s nějakým růstem ekonomiky a s nějakou inflací, v posledních týdnech však růst ekonomiky bude jistě pomalejší a inflace vyšší, upozorňuje Pikora.

Také ceny pohonných hmot a plynu lámou historické rekordy. I zde Pikora očekává, že vláda přijde s nějakou dávkou na pomoc s drahým plynem. „Budou to další nečekané miliardy z rozpočtu,“ pokračuje ekonom.

Kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu bude muset kabinet navýšit výdaje na obranu. „Bude nutné navýšit rozpočet Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra,“ podotýká s tím, že i šéf resortu financí bude v daleko složitější situaci než v dobách koronavirové krize.

„Žádná hezká řešení neexistují. Je tu válka, migranti a pomáhat se jim musí. Můžeme se bavit jen o míře pomoci,“ uvedl Pikora, že tato uprchlická vlna si vyžádá daleko vyšší deficit a změny ve výdajích státu jsou nevyhnutelné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …