Uprchlík získal britský azyl. Jeho skóre: Dvě znásilnění, napadení, vyhrožování smrtí

02.08.2016 7:44

Etiopan Elias Hussain Mahmud se loni ilegálním způsobem dostal do Velké Británie, která mu přesto udělila povolení k pobytu až do roku 2020. Své nové zemi se však za její velkorysé gesto odvděčil vskutku macešským způsobem. Mezitím se celá země připravuje na teroristický útok, který prý může brzy přijít.

Uprchlík získal britský azyl. Jeho skóre: Dvě znásilnění, napadení, vyhrožování smrtí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Mahmud stanul před soudem ve druhém největším městě Walesu Swansea a byl usvědčen ze dvou znásilnění, z napadení a také z vyhrožování smrtí. Jen několik měsíců po udělení azylu napadl za denního světla v centru Swansea ženu, která právě mířila do práce. Vrhl se na ni zezadu, srazil ji k zemi a poté ji pod pohrůžkou zabitím dvakrát znásilnil. Oběť se sice násilníkovi bránila, ale nakonec byl její odpor bohužel marný.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Když etiopský násilník dokončil znásilnění, zanechal ženu ležet na chodníku a běžel pryč. Jeho útěk před spravedlností však netrval příliš dlouho a za pětačtyřicet minut už jej zajistila policie. Na mužovu přítomnost policisty upozornili místní obyvatelé. Znásilnění se odehrálo již v dubnu, ale žena se ještě teď bojí opustit svůj domov a doposud se nezbavila těžkého traumatu. Její psychický stav se patrně nezlepšil ani poté, co se dozvěděla, že soud poslal násilníka z Etiopie na 12 let do vězení.

„Šlo o velmi vážný incident, který pochopitelně neušel zájmu veřejnosti. Osamělá žena šla do práce a byla napadena a znásilněna skutečně děsivým způsobem. Tato tragická zkušenost měla velmi vážný dopad na její život a my s ní soucítíme. V každém případě, podobné útoky ze strany cizinců jsou ve Swansea naštěstí velmi vzácné. Pokud už se něco takového stane, nasazujeme na vyšetření takových případů specialisty a snažíme se udělat pro oběti vše, co je v našich silách,“ uvedl vrchní inspektor Esyr Jones.

Britský deník The Sun mezitím informuje o obavách z teroristického útoku na Londýn. „Stupeň nebezpečí je v posledních letech velmi vysoký a tak to také zůstane. V praxi to znamená, že pravděpodobnost teroristického útoku na Londýn je vysoká. Jinými slovy, nejde o to jestli, ale kdy,“ cituje britský deník šéfa londýnské metropolitní policie sira Bernarda Hogana-Howea. Podle zjištění The Sun se v hlavním městě Velké Británie zvýšil počet hlídkujících členů metropolitní policie ze 600 na 2800, kteří nyní chrání obyvatele Londýna dvacet čtyři hodin denně.

Celý text v angličtině je ZDE

„Přítomnost členů protiteroristických jednotek se však navyšuje i v dalších větších městech země. Podle informací zpravodajských služeb hrozí teroristický útok zejména v obchodních centrech a sportovních stadionech,“ píše The Sun a cituje opět sira Hogana-Howea, podle kterého je po sérii teroristických útoků ve Francii a Německu příští na řadě právě Velká Británie. „Právě proto jsme zvýšili počet speciálně trénovaných policistů v oblasti boje proti terorismu. Veřejnosti říkáme, aby v případě útoku utíkali pryč. Tito naši muži však naopak vyrazí dopředu. Mají sice také rodiny a jsou sami zranitelní, ale je to prostě jejich práce a oni splní svůj úkol,“ uvedl Hogan-Howe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…