Uprostřed napjaté situace jede Nečas na summit do Polska

16.06.2013 6:10

Český premiér Petr Nečas (ODS) míří dnes na summit zemí Visegrádské čtyřky a Japonska do Varšavy. Český předseda vlády na schůzku se svými kolegy vyráží uprostřed napjaté vnitropolitické atmosféry, v době, kdy ve vazbě první dny tráví jeho blízká spolupracovnice Jana Nagyová. S japonským ministerským předsedou Šinzó Abem čeká Nečase ve Varšavě také dvoustranné jednání.

Uprostřed napjaté situace jede Nečas na summit do Polska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Polský premiér Donald Tusk pozval Abeho na summit s Nečasem a premiéry Maďarska a Slovenska Viktorem Orbánem a Robertem Ficem, aby spolu mohli prodiskutovat perspektivy podobné formy spolupráce. Setkání bude prvním summitem Visegrádské skupiny, kterého se zúčastní předseda vlády neevropské země. Visegrádská čtveřice ale se "Zemí vycházejícího slunce" spolupracuje už deset let.

Nečas se s Abem sejde také samostatně

Hovořit by se mělo také o možnostech prohloubení obchodní výměny či prohloubení kontaktů například ve výzkumu či moderních technologiích. Diskutovat by premiéři měli také o rozvoji vztahů mezi Japonskem a Evropskou unií jako celkem.

Nečas se s Abem sejde také samostatně, jejich společné jednání se kromě jiného může dotknout i dostavby jaderné elektrárny Temelín. O ní se totiž uchází americko-japonské konsorcium Westinghouse. Japonský ekonomický list Nikkei nedávno napsal, že se chystá podpis dokumentu, který by měl obsahovat prohlášení, že Česká republika bude využívat japonské jaderné technologie. Nečas to nepotvrdil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…