Úřad, který šel po Zemanovi, si teď posvítí na senátní kandidáty

28.08.2018 13:28

Jen 41 subjektů ze 70, které postavily kandidáta v říjnových senátních volbách, zveřejnilo bezchybně svůj volební účet. ČTK to dnes řekl Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Úřad, který šel po Zemanovi, si teď posvítí na senátní kandidáty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přestřelka argumentů trvala tři hodiny

Termín pro zveřejnění uplynul pět dní od vyhlášení voleb, prezident Miloš Zeman je vyhlásil 23. května. Úřad počkal do konce července, kdy uplynula lhůta pro podání kandidátních listin. Za nezřízení účtu může být pokuta až půl milionu, za neoznámení až 100.000 korun. Volby se uskuteční 5. a 6. října.

„Senátních voleb se zúčastní 39 stran, 14 koalic a 17 nezávislých kandidátů,“ uvedl Outlý. „Všech těchto 70 subjektů mělo prostřednictvím úřadu poskytnout veřejnosti k nahlížení volební účet. Povinnost jich dosud bezchybně splnilo 41, tedy ani ne 60 procent," dodal.

Z webu úřadu je zřejmé, že účet zveřejnily všechny parlamentní strany. Podobně tak učinila například Strana zelených, Svobodní, Soukromníci i kandidát do Senátu Marek Hilšer, bývalý premiér Jiří Paroubek nebo Pavel Fischer, který vedle Hilšera kandidoval na prezidenta.

V deseti případech dohledový úřad řeší, zda strany špatně nepochopily zákon. „Máme totiž případy, kdy strana někde kandiduje samostatně, ale v jiném obvodu je současně s někým v koalici. Koalice by měly nahlásit samostatný účet, ale některé strany to asi nepochopily, protože mají nahlášený volební účet samostatně, za koalici však chybí," objasnil Outlý.

Příklady neuvedl. Například v jednom z pražských obvodů ale kandiduje bývalý předseda Akademie věd ČR a neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš, kterého podporuje TOP 09, STAN, Strana zelených a KDU-ČSL. V Brně zase rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka podporuje ODS, TOP 09, STAN a SZ.

Podle Outlého bude úřad zkoumat, zda strany účty pouze nezveřejnily, nebo je ani nezřídily. Potom zváží, zda to povede ke správnímu řízení. „V něm lze za neoznámení účtu dostat pokutu 10.000 až 100.000 korun a za nezřízení účtu 30.000 až 500.000 korun," uzavřel Outlý.

Do devadesáti dnů po oznámení výsledků voleb musejí strany dodat dohledovému úřadu zprávy o financování kampaně i s účetnictvím a úřad to zkontroluje.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…