Úřady práce vyřadily za půl roku z evidence přes třicet tisíc lidí

05.08.2012 16:30

Přesně 30 819 uchazečů o práci vyřadili úředníci v prvním pololetí letošního roku ze svých evidencí úřady práce. Důvodem bylo to, že si řádně neplnili své povinnosti. Vyplynulo to ze Zprávy o činnosti úřadů práce České republiky, kterou na svých stránkách zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Úřady práce vyřadily za půl roku z evidence přes třicet tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karta má směřovat obzvláště lidem podezřelých ze zneužívání sociálních dávek

Důvodů pro vyškrtnutí bylo několik. „Zejména se ale jednalo o situace, kdy uchazeč bez vážného důvodu odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání, odmítne nastoupit na dohodnutou rekvalifikaci, neposkytne součinnost při vypracování individuálního akčního plánu či maří součinnost s krajskou pobočkou úřadu práce," píše se v dokumentu ministerstva, na který upozornily Eurozprávy.cz.

Vyřazení pro neplnění povinností tak tvoří téměř desetinu (9,9 procenta) všech ukončených evidencí. Nejvíce takových případů přitom úředníci zaznamenali v Ostravě(4 919).

V prvním pololetí letošního roku požádalo úřady práce o zprostředkování zaměstnání celkem 277 462 nových uchazečů,  tedy méně než ve stejném období roku 2011, kdy tak učinilo celkově 301 644 lidí.

"Pokles celkově umístěných uchazečů o zaměstnání ve srovnávaném období vysvětlujeme vyšší opatrností zaměstnavatelů, s ohledem na ekonomický vývoj a jeho prognózy, a nižší ochotou přijímat na pracovní místa uchazeče, kteří například nedisponují úplně odpovídajícími předpoklady pro konkrétní pracovní místo.

Přesto se však postupně daří aktivovat dlouhodobě nezaměstnané uchazeče o zaměstnání, a to především s ohledem na realizaci veřejné služby a jejího propojení na další nástroje aktivní politiky zaměstnanosti," uvádí zpráva.

Počet volných pracovních míst je však oproti loňsku vyšší, a to i přesto, že zaměstnavatelé již nemají povinnost hlásit volná pracovní místa. V červnu 2012 totiž úřady evidovaly 42 779 volných míst, o rok dříve to bylo jen 38 146.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…