Úřady praskají ve švech. Rodiče s dětmi čekají na pasy

07.05.2012 19:33

Na některých úřadech v Olomouckém kraji se začínají tvořit fronty kvůli nutnosti pořizování nových cestovních dokladů pro děti. Zápis dětí v pasu rodičů totiž přestává platit k 26. červnu. Podobná situace však panuje i na ostatních místech v zemi, přepážky jsou zcela vytížené.

Úřady praskají ve švech. Rodiče s dětmi čekají na pasy
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Náporu se jednotlivé radnice snaží bránit například prodlužováním úředních hodin, ale i možností objednávat se přes internet. Rodiče s malými dětmi se tak mohou čekání ve frontách vyhnout. Fronty se na úřadech tvoří i kvůli tomu, že vyřizování dokladů pro dítě trvá delší dobu. Na úřadě musejí totiž pořídit fotografii malého cestovatele, na pas se mu snímá navíc otisk prstu.

Doklad platí jen půl roku

"Je to problematické, někdy máme dítě hotové za deset minut, jindy to trvá půl hodiny a jsou i případy, kdy musejí s dítětem rodiče odejít a přijít znovu, protože se například neprobere a na fotce musí mít otevřené oči. Chce to trpělivost především od rodičů. Pro děti je to dlouhá čekací doba, máme jen dvě kabinky a nápor se nedá zvládnout," řekla pracovnice přerovského magistrátu.

Jen za minulé pondělí zde nabrali úředníci 94 žádostí. Město kvůli velkému zájmu přistoupilo od příštího pondělí k rozšíření otvírací doby. Až do konce června si tak lidé mohou v Přerově vyřídit cestovní doklady v pondělí a ve středu od 08:00 do 18:00 a v úterý a ve čtvrtek od 08:00 do 16:00.

Na brněnské radnici se v pondělí kvůli vyřizování dětských pasů fronty netvořily, kapacita všech přepážek byla však podle mluvčího magistrátu Pavla Žáry vytížená. Radnice kvůli novým pravidlům pořídila čtyři nové kabiny pro vyřizování dokladů s takzvanými biometrickými údaji. Podle tajemníka Pavla Loutockého však budou uvedeny do provozu až od července.

Zápisy dětí v cestovních dokladech rodičů jsou platné pouze do 26. června tohoto roku. Po tomto datu budou moci děti včetně kojenců cestovat jen s vlastním cestovním dokladem. Zapisování dětí do cestovních dokladů rodičů skončilo podle nařízení EU. Vyřízení nového pasu pro děti stojí 50 korun a trvá měsíc, za 1000 korun vyřídí magistrát pas pro dítě v poloviční lhůtě. Doklad však platí jen půl roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…