Uražená muslimská matka hrdiny. Povyk a zhnusení. Donald Trump se však nezalekl a namířil na Obamu

03.08.2016 10:03

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump má za sebou zřejmě nejhorší čtyři dny za dobu své kampaně. Všechny americké voliče napříč celým politickým spektrem pobouřila jeho slova týkající se rodiny zesnulého vojáka. K jeho výrokům se vyjádřil i současný prezident Spojených států Barack Obama, který usoudil, že je Donald Trump na prezidentskou funkci nepřipraven. Trump jej označil za slabocha a nejhoršího prezidenta v historii.

Uražená muslimská matka hrdiny. Povyk a zhnusení. Donald Trump se však nezalekl a namířil na Obamu
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Trump se na „tenký led“ dostal v posledních dnech hned dvakrát: nejdříve odmítl ustoupit z konfliktu s rodiči padlého amerického muslimského vojáka Humayuna Khana, jehož památku podle jeho otce Trump pošlapal svými výroky o muslimech. Poté Trump překvapil při rozhovoru pro ABC slovy, že se Vladimir Putin rozhodně k invazi na Ukrajinu nechystá. Neméně pozdvižení vzbudila i jeho slova o případném uznání Krymu jako součásti Ruské federace.

Zejména konfrontace mezi rodiči padlého vojáka Khizrem a Ghazalou Khanovými a Donaldem Trumpem by mohla být zlomovým bodem v letošním prezidentském klání. Otec padlého vojáka na sjezdu Demokratické strany potvrdil slova Hillary Clintonové a prohlásil, že jeho syn „symbolizuje to nejlepší, co Amerika mohla nabídnout“. „Kdyby bylo ovšem na Donaldu Trumpovi, nikdy by do této země ani nemohl přijet,“ narážel Khizr Khan na Trumpova slova o uzavření amerických hranic pro muslimy.

„Donalde Trumpe, četl jste vůbec americkou ústavu? Mám tu pro vás jednu kopii – přečtěte si zejména tu část, kde se mluví o svobodách člověka a rovnosti před zákonem bez ohledu na vyznání, původ či pohlaví. Donalde Trumpe, vy jste pro tuto zemi neobětoval nic a nikoho,“ pronesl otec před rozvášněným demokratickým davem.

Donald Trump měl vzhledem k citlivosti tohoto tématu zjevně problém na Khanova slova reagovat. Nakonec si ovšem vybral zřejmě tu nejhorší možnost; jak bývá jeho zvykem, reagoval útočně. V první řadě naznačil, že žena pana Khana, která po dobu jeho proslovu mlčky stála po jeho boku, neměla zřejmě ani právo mluvit. Poté dodal, že Khizr Khan „nemá žádné právo zpochybňovat Trumpovu znalost americké ústavy“. Demokratická past sklapla.

Trumpova agresivní rétorika, která mu doposud tak dobře sloužila, v tomto případě ovšem moc dobře nezafungovala. Navíc ještě v neděli Trump napsal na svůj twitter, že byl ze strany Khana „tvrdě napaden“. Později se Trump spolu se svými poradci všemi silami snažili změnit téma na islámský terorismus, bez výsledku.

„Tím, že se otevřeně pustil do armádní rodiny a zahrával si s náboženskými stereotypy, Donald Trump znovu porušil mnohé normy americké politiky a zvýšil tlak na své republikánské kolegy, kteří si museli vybrat mezi tím, jestli se za jeho slova postaví, nebo se od něho veřejně distancují,“ píše New York Times.

„Mexičany označoval za násilníky a zločince, federální soudce byl podle Trumpa pro svou funkci nedostatečně kvalifikovaný, protože pocházel z Mexika. Ženy nazýval prasaty. Posmíval se postiženému reportérovi a teď toto. V Trumpových úvahách je možné vypozorovat nebezpečný vzorec,“ uvedla Hillary Clintonová.

Trump ztrácí podporu i u republikánů

Trumpovy poslední komentáře vzbudily pořádný rozruch i v táboře republikánů. Bývalý starosta Floridy Jeb Bush a John Kasich z Ohia ihned vyjádřili nesouhlas. Tiskový mluvčí bývalého prezidenta Spojených států George W. Bushe odmítl na Trumpova slova přímo reagovat, ale uvedl, že George Bush Trumpův názor nesdílí.

Podle politického komentátora a politologa Roberta Kagana Trumpova nepotlačitelná potřeba „udeřit“ jakéhokoli oponenta, kohokoli, kdo se na jeho adresu vyjádří negativně, naznačuje, že „je s ním skutečně něco v nepořádku“.

Nedokáže se kontrolovat

„Nejde jen o to, že nemá žádnou empatii nebo že má takovou potřebu na jakoukoli kritiku reagovat tím, že jejího strůjce napadne a – v ideálním případě – i zesměšní. Jestliže jste republikán, ten největší problém, který by vám měl 100 dní před volbami nedat spát, je to, že Trump se jednoduše nedokáže kontrolovat. Nedokáže se udržet, i když je v jeho nejlepším zájmu tak učinit. Jeho psychologická patologie je sebedestruktivní,“ napsal Kagan pro Washington Post.

Kaganův názor ani názory dalších republikánů Trump ovšem zjevně nesdílí. V úterý prohlásil, že komentářů, které učinil na adresu rodiny kapitána Humayuna Khana padlého v Iráku, nelituje.

„Rozhodně ničeho nelituji,“ prohlásil Trump v rozhovoru pro ABC7. „O jejich synovi jsem řekl pěkné věci, což opravdu odpovídá mým pocitům, ale na druhou stranu na mě z toho pódia zaútočili. Nelituji ničeho, co jsem řekl,“ dodal.

Ve stejný den vystoupil před novináři prezident Barack Obama, který ve světle posledních prohlášení Donalda Trumpa řekl, že „republikánský kandidát není připraven zastávat úřad prezidenta Spojených států“. „Řekl jsem to již minulý týden a teď se to jen potvrdilo,“ prohlásil na tiskové konferenci Obama.

Trump měl příležitost na slova prezidenta Obamy reagovat při rozhovoru pro televizní kanál Fox News. Z jeho reakce vyplývá, že se z celé situace nikterak nepoučil a jen se do té pomyslné demokratické pasti ještě více zapletl. „Myslím si, že je možná nejhorší prezident v historii naší země. Myslím si, že byl pro naši zemi učiněnou katastrofou. Projevoval jenom slabost,“ pustil se nyní naplno do prezidenta Obamy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…