Urban ke svému padlému návrhu: Nějak se to zvrtlo do zvrácené politiky

26.07.2014 10:35

Sobotní MF Dnes si všímá toho, že poslanec Milan Urban byl jediný z ČSSD, kdo trval při opakovaném hlasování na snížení daně na benzin. To, že ho premiér označil za „obstrukčníka“, nepovažuje za šťastné a přiznal, že ho to mrzelo. Očekával prý spíše debatu o výši navrhovaného snížení daně.

Urban ke svému padlému návrhu: Nějak se to zvrtlo do zvrácené politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Milan Urban byl totiž jediným poslancem ČSSD, který opakovaně hlasoval pro snížení spotřební daně z benzinu a nafty. MF Dnes pokazuje na to, že pravděpodobně neměl jinou možnost, protože tento návrh sám podal. Ostatní poslanci ČSSD, kteří nejprve snížení podpořili, při opakovaném hlasování změnili názor a podpořili verzi, kterou prosazovala vláda.

„Dokážu to pochopit,“ uvedl Urban a vyslovil se i k reakci premiéra na návrh zákona, který ČSSD podávala už několikrát. „Jsem zaskočen. Čekal jsem spíš ekonomickou debatu, jestli to navrhované snížení spotřební daně je moc, nebo málo v porovnání s tím, co se odehrálo v okolních zemích. Ale nějak se to zvrhlo do zvrácené politiky,“ řekl deníku.

Babiš si snížení daně nepřál

Návrh předložený Milanem Urbanem byl totožný s tím, který ČSSD předkládala naposledy v roce 2012. Proč ho dnes odmítá? „Změnila se koalice a změnila se vláda. Pravděpodobně je to důvod pro nějaký jiný pohled,“ řekl deníku.

„Tak je zřejmé, že Andrej Babiš si to nepřeje. Jestli koalici řídí, to nechám na hodnocení jiných,“ poznamenal Urban na vysvětlenou k otázce, zda vládu řídí ministr financí Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka označil Milana Urbana za „obstrukčníka“. Ale Urban odmítá, že by svým návrhem chtěl potrápit vedení ČSSD. „To určitě ne, mě to od pana předsedy dost mrzelo, psal jsem mu esemesky. On mi to neřekl přímo, vzkázal to přes média, a to nebylo úplně šťastné. Zrovna tak, když označil 17 poslanců za dezorientované,“ míní Urban.

Podle svých slov však považuje svůj vztah se šéfem ČSSD za dobrý a vysvětluje, že se znají dlouho a prý vědí, co mohou od sebe vzájemně čekat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …