Úřednice: V nemocnicích leží důchodci, kteří to nepotřebují. Měli by platit

23.05.2023 11:45 | Ze sítí

Resorty práce a sociálních věcí a zdravotnictví spolu začínají více spolupracovat na zkvalitnění zdravotní péče a zároveň na zkvalitnění péče o seniory v domovech důchodců. Zdá se však, že toto zkvalitnění nebude možné bez přísunu dalších peněz. Garantka spolupráce mezi oběma resorty je Lenka Mikletičová, která popsala, kde by se ty peníze měly vzít.

Úřednice: V nemocnicích leží důchodci, kteří to nepotřebují. Měli by platit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za 18 měsíců ve funkci už několikrát prohlásil, že začal spolupracovat s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), protože oblasti působnosti těchto dvou ministerstev se mnohdy prolínají. Od této spolupráce si mimo jiné slibují zkvalitnění zdravotní péče. Garantkou spolupráce mezi oběma resorty je Lenka Mikletičová, která poskytla rozhovor Lidovým novinám.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33715 lidí

Tato spolupráce by např. mohla pomoct řešit situaci v nemocnicích, kde leží řada seniorů, kteří tam jsou jen proto, že nenašli místo v domově. A nemocnice, které jsou pod tlakem nutnosti přijímat jiné pacienty, podle ní občas propustí někoho, koho by ze zdravotního hlediska z ošetřování propustit neměly.

„Vzpomínám si třeba na půl roku starý případ pána z interny. Byl kvůli své nemoci dezorientovaný, takže byl v detenci. To znamená, že o sobě nemohl sám rozhodovat. Jeho stav už ale akutní péči nevyžadoval, lékaři ho proto propustili. Zrušili mu detenci a řekli, ať jde domů. Výsledkem bylo, že si ten pán ještě týž den způsobil ošklivé zranění. Spadl v obchodě a rychlá ho odvezla zpátky do nemocnice,“ prozradila Mikletičová.

„V protikladu k tomu jsou lůžka v léčebnách dlouhodobě nemocných (LDN), kde lidé stále leží i měsíce. Nejsou tam přitom z medicínských důvodů, ale proto, že je není kam předat. Měli by jít třeba do domova seniorů či do domova se zvláštním režimem, těchto kapacit se ale nedostává. Dle mého takoví pacienti tvoří třetinu lůžek v eldéenkách. Možná i víc.“ Pokračovala.

U pacientů, kteří mají dobré rodinné zázemí, sociálně zdravotní pracovník si prý promluví s ním i s jeho rodinnou, proberou možnosti péče, proberou možnost, jak požádat o příspěvek na péči a podobně a může dojít k tomu, že o takového pacienta bude dobře postaráno i v jeho domácím prostředí.

Pokud je pacient aspoň trochu soběstačný, ale nemá nejlepší zázemí v rodině, lze se domluvit na tom, že v rámci práce v terénu k němu domů budou dojíždět sestřičky a pomohou mu v tom, co sám nezařídí.

A pokud někdo potřebuje natolik komplexní péči, že musí zamířit do domova seniorů, případně do LDN, pak je podle garantky spolupráce mezi oběma resorty třeba narovnat ještě jednu věc. Fakt, že v domovech pro seniory lidé odevzdávají velkou část svého důchodu a v LDN nemusí platit nic.

„Určitě ale souhlasím, že by si lidé měli v eldéenkách připlácet. Pokud už jsou zaléčení a lůžko zabírají jen proto, že se pro ně nenašlo místo v domově seniorů, je platba v naprostém pořádku. Nemocniční lůžko je totiž hodně drahé. Pro jistotu ale připomínám, že by se tato platba měla týkat jen takových klientů, kteří na lůžku pobývají i přesto, že u nich už není nutná nemocniční péče. U takových lidí je totiž zřejmé, že nečerpají ani tak zdravotní službu, jako spíš sociální. Nové pravidlo by také mělo platit jen pro ta lůžka, která přejdou do nového režimu sociálně-zdravotní péče,“ prohlásila Mikletičová.

Propočty podle ní ukazují, že měsíční pobyt v nemocnici na lůžku stojí asi 19 tisíc korun měsíčně. Pokud je to pro někoho příliš vysoká částka, pak by mu podle Mikletičové mohl pomoct zřizovatel příslušného zařízení. Většinou kraj. Připomněla, že tento model funguje i v domovech pro seniory.

Vedle toho je podle garantky třeba, aby zdravotní pojišťovny začaly domovům pro seniory hradit rehabilitační péči, která je poskytována jejich klientům. To se dnes neděje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetirhonza , 23.05.2023 18:02:10
nemocnicích leží důchodci ,měli by platit a v neziskovkách leží mladí, kterým platíme.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…