Úředníci z berňáku, flákáte se. A veřejné rozpočty kvůli tomu pláčou, varují Lidové noviny

29.03.2019 7:52

Lidové noviny patřící do fondu předsedy vlády Andreje Babiše premiéra vychvalují. Právě jemu se prý po jednadvaceti letech podařilo skončit s rozpočtem v přebytku. Stalo se tak v roce 2016. Letos se to podle deníku nepodaří zopakovat. A to údajně i proto, že je stát příliš měkký na všechny své občany - daňové poplatníky.

Úředníci z berňáku, flákáte se. A veřejné rozpočty kvůli tomu pláčou, varují Lidové noviny
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Letošní rozpočet se vší pravděpodobností neskončí v přebytku. Prý za to může i fakt, že si ministryně financí přeje, aby daňový úředníci byli shovívavější vůči lidem. „Prozatímní výběr DPH zaostává za očekáváním a v kuloárech se usazuje jistota, že to bude ještě podstatně horší. Jednou z příčin, proč daňové inkaso skomírá, je rapidní pokles urputnosti, s níž berní úředníci DPH do státní kasy shánějí,“ uvedl list.

Nadšení pro výběr daní prý úředníkům vzala i některá soudní rozhodnutí ve věci zajišťovacích příkazů. Někdy zásah úředníků firmu prakticky zahubil a soudy konstatovaly, že úředníci měli postupovat citlivěji. V roce 2015 bylo vydáno 1088 zajišťovacích příkazů na 2,3 miliardy korun. V roce 2018 šlo už jen o 739 průkazů na 0,8 miliardy korun.

Občané mohou mít radost z toho, že se berní úředníci drží zpět, jenže stát nikoli. Protože pak má méně peněz na své sliby, na vyšší důchody, vyšší rodičovskou, levnější jízdné pro seniory a studenty. A další sliby buď z dílny ANO Andreje Babiše nebo z Lidového domu sociální demokracie. Za leden a únor stát vybral o 4,4 procenta méně na DPH.

„Když to takhle vypadá v únoru, je to průšvih. Propad výběru DPH může být letos o 20 až 35 miliard nižší. Odpověď je vedle pomalejší ekonomiky ve snížené motivaci používat zákonné nástroje, protože berní správa je tu za záporáka. Nikdo se jí nezastal a nezastane,“ popsal jeden ze zdrojů pod podmínkou anonymity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…