Úředníkům k odhalování padělaných dokladů nakoupí lupy. Nejsou peníze

15.11.2012 21:45

V poslední době rapidně vzrostl počet padělaných řidičáků a úřady na to samozřejmě reagují. Úředníkům na dopravních inspektorátech plánují nakoupit sofistikovanou techniku k jejich odhalování. Například lupy nebo pinzety.

Úředníkům k odhalování padělaných dokladů nakoupí lupy. Nejsou peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policista s rukou na zbrani

„Pokud bychom měli vybavit každou přepážku na více než dvou stech registračních místech v celé zemi, jednalo by se o investici v řádu desítek milionů korun. Na to nemáme finanční prostředky,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Ministerstvo vnitra, které by jako zřizovatel cizinecké policie rovněž mohlo přispět, od nákupu dává rovnou ruce pryč.

Pořizovací cena jedné technické sady činí čtyřicet až padesát tisíc korun. Umožňovala by kontrolu vodoznaku, tiskových technik či holografů a využití by našla i v jiných odděleních úřadů.  Daly by se tak prý prověřovat i občanské průkazy, nebo cestovní doklady. Opatření by dokázalo zlikvidovat devadesát procent padělaných dokladů.

Jenže ministerstvo požadované desítky milionů nemá a proto hledá alternativní vyšetřovací prostředky. Server IHNED.cz přináší informaci, že úředníci budou padělané doklady odhalovat pomocí lup, pinzet nebo ÚV lamp. „I s touto technikou je možné některé padělky odhalit, což nám potvrdila i sama cizinecká policie,“ namítá ministerský mluvčí Novák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…