Úroveň umění a mladých umělců? Promluvil známý režisér

29.05.2018 6:50

Režisér Jiří Svoboda, někdejší předseda komunistů, má pocit, že Filmovou a televizní fakultu řídí diletanti. Podle toho také vypadá současní filmová a televizní produkce.

Úroveň umění a mladých umělců? Promluvil známý režisér
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Pořad Horké téma s Jiřím Svobodou

Filmová fakulta Akademie múzických umění byla jako vysoká škola založena v ruce 1946, podotkl hned na úvod své úvahy Jiří Svoboda v textu na blogu server Aktuálně.cz. Od toho roku fakultu opustilo několik filmových titánů, kteří se zapsali nejen v českých luzích a hájích, ale vlastně v celém světě. Svoboda tuto fakultu také absolvoval a později měl tu čest na ni vyučovat po boku takových velikánů, jako byli Otakar Vávra a mnozí další.

Absolventi bývali podle Svobody tak dobří, protože jim svůj um předávali režiséři, kteří sami natočili několik úspěšných filmů a mohli svým následovníkům předávat nezbytný um. Talent je totiž důležitý, ale podle Svobody sám o sobě nestačí.  

Ale kdeže loňské sněhy jsou. Titáni byli ze školy odejiti a fakulta už je prý pěkných pár let na šikmé ploše. „Místo výuky řemesla a ověření si mantinelů vyjadřovacích prostředků ovládla výuku režie diletantská, výuka psaní verzí ‚autorských‘ scénářů,“ napsal Svoboda. „Na katedře režie působí mezi kmenovými pedagogy jediný profesor. Vedoucími pedagogy jsou magistři, bez habilitace, bez doktorandské aprobace, ale především bez uměleckého kreditu. Každý, kdo nahlédne na internetové stránky FAMU si může tento fakt ověřit. FAMU přitom není soukromá škola a Národní akreditační ústav pro vysoké školství by si měl tohoto deficitu povšimnout a v oborech, kde mnou výše uvedená praxe existuje, akreditaci uvedených oborů omezit a požadovat nápravu,“ nešetřil dál ostrými slovními náboji režisér.

Současní „neúspěšní magistři“ se však podle Svobody budou nápravě situace bránit. Údajně tomu nasvědčuje i snaha těchto pedagogů odvolat stávajícího děkana. Ten se podle Svobody snaží vrátit fakultě velikost. O jeho pád prý usilují lidé, které prý veřejnost vesměs nezná, snad s výjimkou režiséra Víta Klusáka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…