Usnesení o kumulaci funkcí vzniklo jako útok na mě, řekl s jistotou Hašek

25.04.2014 17:45

Premiér chybí na celé řadě jednání sněmovny, ale nikdo se nad tím nepozastavuje. Tato slova pronesl jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek, když vysvětloval, jak je to s kumulací funkcí. Je totiž přesvědčen, že jde o pomyslný bič, který byl namířen právě proti němu. V souvislosti s odchodem z funkce poslance se v žádném případě neobává zájmu ze strany vyšetřovatelů, jak jsme ho zažili v kauze exposlanců z ODS.

Usnesení o kumulaci funkcí vzniklo jako útok na mě, řekl s jistotou Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda AKČR Michal Hašek

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se rozhodl, že opustí poslanecké lavice a ponechá si pouze pozici hejtmana. Naplní tak výzvu ČSSD, která žádá poslance - hejtmany, aby si vybrali jen jednu z funkcí a tu pak vykonávali se stoprocentním nasazením. V minulosti byl Hašek označován za sběratele funkcí. Jak k tomu vlastně došlo? Nejen na to odpovídal v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Člověk je v práci 12 a víc hodin denně, pátky i svátky, prozradil Hašek

Hašek hned v úvodu pořadu připomněl, že funkce nekumulují jen poslanci - hejtmani, ale třeba také poslanci - ministři a další. „Já osobně si myslím, že ono usnesení o poslancích - hejtmanech nevzniklo kvůli všem hejtmanům, ale vzniklo kvůli mně,“ prohlásil Hašek. A jako jihomoravský patriot se rozhodl zůstat pouze hejtmanem, ačkoli si o usnesení ČSSD myslí svoje. Je totiž přesvědčen, že jako hejtman může být svým voličům prospěšnější. Zdůraznil také, že z původních sedmadvaceti funkcí, které zastával, nyní drží asi sedm postů.

Např. je členem správní rady Masarykovy univerzity nebo členem Správní rady Vinařského fondu. Tyto instituce přitom nezasedají každý den, takže se daly zvládat, ačkoli byl Hašek velmi vytížený muž. „Člověk je v práci 12, 13, 14 hodin denně, pátky i svátky a pak to odnáší třeba rodinný život,“ vysvětlil Hašek. V minulém volebním období se zúčastnil jednačtyřiceti procent hlasování ve sněmovně. A navzdory tomu, že toto voliči věděli, v předčasných volbách ho znovu zvolili poslancem. „Dokonce mi dali největší množství preferenčních hlasů z představitelů ČSSD,“ podotkl jihomoravský hejtman, jenž zároveň předsedá Asociaci krajů ČR.

Moderátor Veselovský k tomu poznamenal, že by pravděpodobně přišel o práci, kdyby nepracoval na 100 procent. Hašek se ale bránil tím, že členové vlády dnes často mají účast na hlasováních okolo 40 procent, zatímco poslanci - hejtmani jsou na 70 procentech.

Hašek se policie nebojí

Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD), který se odmítl vzdát jedné či druhé funkce, argumentoval mimo jiné příkladem tří poslanců ODS, kteří byli stíháni vyšetřovateli za určité „politické obchody". Novotný se chce vyhnout podobným podezřením a hodlá vykonávat funkce, do kterých byl zvolen. Hašek však Novotného obavu nesdílí. „Já jsem se rozhodl sám za sebe a žádný politický obchod jsem neudělal,“ zdůraznil jihomoravský hejtman.

V závěru pořadu také v nadsázce zopakoval, že hodlá být zlým mužem ČSSD, který se bude v případě potřeby vymezovat vůči koaličním partnerům, jako v případě dohody okolo společnosti OKD, kde ministr financí Andrej Babiš (ANO) obešel premiéra Sobotku a ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…